H υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πληρώνει τους εργαζόμενους της εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει μετά την αναστολή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, όμως εμφανίστηκε «αισιόδοξη» μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.
«Παρά τις προσπάθειές μας να βρούμε τα απαραίτητα μέσα για να συνεχίσουμε το ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό μας έργο, με μεγάλη λύπη ενημέρωσα τις ομάδες μας σήμερα ότι πλέον δεν διαθέτουμε επαρκείς πόρους για να πληρώσουμε τους μισθούς τους αυτό τον μήνα», ανακοίνωσε ο γενικός επιθεωρητής της Unrwa Πιέρ Λαζαρίνι.
«Η υπηρεσία έχει ανάγκη να συγκεντρώσει 70 εκατομμύρια δολάρια (59 εκ. ευρώ) ως το τέλος του μήνα προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου», πρόσθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Unrwa, που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των σχολείων και την παροχή ιατρικής βοήθειας σε περίπου 6 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, «δεν ανέκαμψε» ποτέ μετά την αναστολή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ, σημείωσε η Ταμάρα Αλριφάι εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Το 2018 η Ουάσινγκτον, μέχρι τότε βασικός δωρητής της Unrwa, ανέστειλε τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας που έφτανε τα 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, εκτιμώντας ότι δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, 70 χρόνια μετά την ισραηλινοαραβική σύρραξη.
Τον Μάιο ο Τζο Μπάιντεν, τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, είχε δηλώσει ότι εφόσον εκλεγεί, θα επαναφέρει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.
«Η υπηρεσία είναι πολύ αισιόδοξη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της αμερικανικής στήριξης», επεσήμανε η Αλριφάι, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, εξηγώντας ότι «είχε στενές επαφές με την προεκλογική του ομάδα», η οποία κατανοεί το ενδιαφέρον της Unrwa «για σταθερότητα στην περιοχή».
Περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο του 1948, όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί και οι απόγονοί τους έχουν το καθεστώς πρόσφυγα.
Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ δεν θέλουν οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να μεταφέρουν το καθεστώς αυτό στα παιδιά τους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν και τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια από την Unrwa, κάτι που οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ως παραβίαση των δικαιωμάτων τους.
Στις αρχές Μαΐου η υπηρεσία είχε ζητήσει έκτακτη οικονομική βοήθεια σχεδόν 100 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.