Να βοηθήσουν την Αίγυπτο στην πάταξη της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αν θέλουν να αποφύγουν τη δημιουργία ενός νέου Αφγανιστάν στη Μέση Ανατολή, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Αυτό υποστήριξε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο τέως επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας ο οποίος ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, την 3η Ιουλίου 2013 κι αναμένεται να γίνει ο νέος αρχηγός του κράτους στη χώρα.

Ο Σίσι, στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε σε ξένο μέσο ενόψει της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της 26ης και 27ης Μαΐου, κάλεσε να ξαναρχίσει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση, η οποία πάγωσε εν μέρει μετά την αιματηρή καταστολή των Αδελφών Μουσουλμάνων, της παράταξης του Μόρσι.

Ερωτηθείς ποιο είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ο Σίσι απάντησε: «διεξάγουμε έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

«Ο αιγυπτιακός στρατός διεξάγει μεγάλες επιχειρήσεις στο Σινά ώστε η χερσόνησος να μη μεταμορφωθεί σε μια βάση τρομοκρατών που θα απειλεί τους γείτονές μας και θα κάνει την Αίγυπτο ασταθή. Αν η Αίγυπτος αποσταθεροποιηθεί τότε όλη η περιοχή θα αποσταθεροποιηθεί», είπε ο Σίσι, ο οποίος φορούσε σκούρο κοστούμι.

«Χρειαζόμαστε την αμερικανική υποστήριξη για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία, χρειαζόμαστε αμερικανικό εξοπλισμό».

Ο Σίσι είπε ότι η γειτονική Λιβύη, η οποία έχει ολισθήσει σε χάος μετά την εξέγερση με δυτική υποστήριξη που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, μετατρέπεται σε μείζονα απειλή για την Αίγυπτο, καθώς ισλαμιστές περνούν τα σύνορα των δύο κρατών για να εμπλακούν σε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

Η Δύση, είπε ο στρατάρχης ε.α., οφείλει να αντιληφθεί πως η τρομοκρατία θα φθάσει στην πόρτα της αν δεν βοηθήσει στην εξάλειψή της. Οφείλει «να δίνει προσοχή στο τι συμβαίνει στον κόσμο, στον χάρτη του εξτρεμισμού και της επέκτασής του. Αυτός ο χάρτης θα φθάσει σε εσάς αναπόφευκτα».

Ακόμη, ο Σίσι τόνισε ότι στη Συρία, όπου μαίνεται εμφύλιος εδώ και τρία χρόνια, πρέπει να μείνει ενωμένη. Σε διαφορετική περίπτωση «θα δούμε άλλο ένα Αφγανιστάν», είπε. «Δεν νομίζω ότι θέλετε να δημιουργηθεί άλλο ένα Αφγανιστάν στην περιοχή».

Το ισλαμιστικό κίνημα είναι ισχυρό στην Αίγυπτο και η λεγόμενη ακραία πτυχή του έχει συγκρουστεί με το κράτος. Ισλαμιστές δολοφόνησαν τον πρόεδρο Ανουάρ αλ Σαντάτ το 1981 εξαιτίας της συμφωνίας ειρήνης με το Ισραήλ που είχε συνάψει στο Καμπ Ντέιβιντ το 1979.

Ο αποπεμφθείς από μια λαϊκή εξέγερση Χόσνι Μουμπάρακ είχε γλιτώσει από πολλές απόπειρες εναντίον του. Ο Σίσι διατείνεται ότι έχουν ήδη υπάρξει δύο επιθέσεις κατά της ζωής του.

Αιγύπτιος εξάλλου είναι και ο νυν επικεφαλής του δικτύου της αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

Αναφερόμενος στην αμερικανική αντίδραση για τη στρατιωτική επέμβαση στην πολιτική ζωή και στην αιματηρή καταστολή των υποστηρικτών του Μόρσι ο Σίσι είπε ότι «ο στρατός δεν θα μπορούσε να εγκαταλείψει το λαό του», καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «θα ξεσπούσε εμφύλιος και δεν γνωρίζουμε πού θα καταλήγαμε. Αντιλαμβανόμαστε την αμερικανική θέση. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβουν κι εκείνοι τη δική μας».

Η υποστηριζόμενη από το στρατό μεταβατική κυβέρνηση απαγόρευσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κηρύσσοντάς την τρομοκρατική οργάνωση, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ερωτηθείς αν μπορεί να βρει λύσεις για τα πιο πιεστικά προβλήματα της Αιγύπτου ο Σίσι εμφανίστηκε προσεκτικός. «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα έφθαναν εκατό ημέρες», είπε. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος είναι τόσες πολλές», ανέφερε. «Νομίζω ότι με δύο χρόνια σοβαρού και αδιάλειπτου έργου μπορούμε να επιτύχουμε το είδος της βελτίωσης που θέλουν οι Αιγύπτιοι».

Η πολιτική αναταραχή και η βία έχουν πλήξει την αιγυπτιακή οικονομία, που η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 2,5% το τρέχον έτος. Η αιγυπτιακή λίρα έχει πέσει σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι δυτικοί επενδυτές και οι ξένοι τουρίστες έχουν τραπεί σε φυγή.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η οικονομική κατάσταση στην Αίγυπτο είναι δύσκολη, κι όχι μόνο τα τελευταία τρία χρόνια.

Πάνω από το 50% των Αιγυπτίων πλήττονται από τη φτώχεια. Υπάρχει υψηλή ανεργία».
Χώρες του Κόλπου έχουν συνεισφέρει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Ο Σίσι δεν έκανε κάποια εκτίμηση για το πότε η Αίγυπτος μπορεί να πάψει να χρειάζεται τη βοήθεια αυτή, αλλά είπε πως η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της.

Ο Σίσι, επανερχόμενος στο θέμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, υποστήριξε ότι η οργάνωση «έχασε τη σύνδεσή της με τους Αιγύπτιους» και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί βία – κάτι που η ίδια διαψεύδει.

Αυτό σημαίνει, είπε, πως «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα αληθινής συμφιλίωσης» με τα μέλη της οργάνωσης, η οποία είναι μυστική το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της.