Στην Ουκρανία έχει μεταβεί σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος συναντήθηκε στο αεροδρόμιο του Κιέβου με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, πριν μεταβεί στην Οδησσό, όπου μαίνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.
Οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαϊου στην Ουκρανία θα παίξουν «αποφασιστικό ρόλο» για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο Στάινμαγερ. Εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι ομάδες των πολιτών από όλες της περιοχές της χώρας αυτή την εβδομάδα, θα συμβάλουν στον αφοπλισμό των φιλορώσων αυτονομιστών και να βελτιώσουν το κλίμα για τη διεξαγωγή των εκλογών της 25ης Μαϊου.
Η κατάσταση σε τμήματα της Ουκρανίας παραμένει «επικίνδυνη και απειλητική», είπε ο γερμανός υπουργός και πρόσθεσε ότι η προτεραιότητα είναι να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται.
«Υποστηρίζουμε επίσης τις προσπάθειές σας για τη διεξαγωγή ενός εθνικού διαλόγου, με το Κίεβο να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, που θα διεξαχθεί εδώ στη χώρα σας, μέσω συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο. Ελπίζω ότι υπό αυτές τις συνθήκες είναι πιθανή η λήψη μέτρων για την απελευθέρωση των δημόσιων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη και τελικά για τον αφοπλισμό των παράνομων οργανώσεων και την αποκατάσταση του κρατικού μονοπωλίου της βίας», πρόσθεσε ο Στάινμαγερ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γιατσενιούκ.
Από την πλευρά του ο Γιατσενιούκ ευχαρίστησε τον γερμανό πρώην διπλωμάτη Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος προεδρεύει στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, και ο οποίος ορίστηκε μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στις συνομιλίες στρογγυλής τραπέζης, που σύμφωνα με το Κίεβο ενδέχεται να ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη.
Το Κίεβο αρνείται να ανακοινώσει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν σε αυτές, αλλά ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι οι «τρομοκράτες», εννοώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές, δεν μπορούν να λάβουν μέρος.
Η Μόσχα, πάντως, υποστηρίζει ότι οι συνομιλίες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αν δεν υπάρξει απευθείας διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών.