Σε πλήρη εξέλιξη και ομαλά βρίσκεται το δημοψήφισμα αυτονόμησης στις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας περιφρουρούν τη διαδικασία για την ασφάλεια, φοβούμενοι ότι το Κίεβο θα μπορούσε να οργανώσει προβοκάτσιες να διαταράξει την ψηφοφορία αυτοδιάθεσης.

Σύμφωνα με τις τοπικές επιτροπές, στο Ντόνετσκ η συμμετοχή έχει ξεπεράσει το 50% και στο Λουγκάνσκ το 65%. Στην Μαριούπολη, που ακόμα μετρά τις πληγές της από την αιματοχυσία της Παρασκευής, ο κόσμο περίμενε επί ώρες έξω από τα μόνο 8 εκλογικά τμήματα που στήθηκαν, σχηματίζοντας τεράστιες ουρές.

Στα δημοψηφίσματα που οργανώνονται σήμερα από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες και οι κάλπες θα κλείσουν στις 20.00, τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Αν και θεωρείται δεδομένο ότι η πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της αυτόνομης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο το τι θα σημαίνει, σε τι αλλαγή θα οδηγήσει το «Ναι».

Πάντως, το ερώτημα φαίνεται να είναι σχεδιασμένο ώστε να προσελκύσει τόσο εκείνους που θέλουν να παραμείνουν μέρος της Ουκρανίας, αλλά με περισσότερη αυτονομία, αλλά και αυτούς που θέλουν την πλήρη απόσχιση της περιφέρειας, όπως η Κριμαία, και την ένταξη στη Ρωσία.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται χωρίς την παρουσία παρατηρητών και δεν υπάρχει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για τη νομιμοποίηση του.

Η κυβέρνηση του Κιέβου χαρακτήρισε τα σημερινά δημοψηφίσματα στων φιλορώσων αυτονομιστών «απόπειρα συγκάλυψης εγκλημάτων» και «εγκληματική φάρσα» υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο.

«Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αν και στις μεγάλες πόλεις επικρατεί πανυγηρικό κλίμα, πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο Σλαβιάνσκ και η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών ανέφερε ότι υπάρχουν φόβοι για θύματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.