Αντιμέτωπες με «αδυσώπητη» αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 είναι οι ΗΠΑ, όπως προειδοποιεί η ομάδα δράσης του Λευκού Οίκου κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία ζήτησε τη λήψη αυστηρών μέτρων, καθώς ο ημερήσιος αριθμός νέος μολύνσεων χθες Πέμπτη ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 91.000.
Στις πλέον πληγείσες περιοχές στα δυτικά και μεσοδυτικά βρίσκονται αρκετές αμφίρροπες πολιτείες, οι οποίες αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν.
«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ δύσκολο δρόμο. Πηγαίνουμε προς τη λάθος κατεύθυνση» τόνισε ο επιδημιολόγος Άντονι Φάο υτσι, επικεφαλής της ομάδας δράσης και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.
Σύμφωνα με τον Φάουτσι, τα κρούσματα κορονοϊού σημειώνουν άνοδο σε 47 πολιτείες και τα νοσοκομεία όλης της χώρας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον όγκο των ασθενών.
«Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, αν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, τότε θα η χώρα αυτή θα πονέσει σε ό,τι αφορά τα επιπλέον κρούσματα και τις νοσηλείες και τους θανάτους» σχολίασε ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNBC την Τετάρτη το βράδυ.
Η ομάδα δράσης του Λευκού Οίκου έχει προειδοποιήσει τις πολιτείες στις δυτικές και κεντρικές περιοχές των ΗΠΑ ότι πρέπει να ληφθούν επιθετικά μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες αναφορές των πολιτειών, οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του CNN.
«Εξακολουθούμε να βλέπουμε μια αδυσώπητη, ευρεία διάδοση στην κοινότητα στα μεσοδυτικά, στα βορειοδυτικά και τα δυτικά. Για αυτό θα χρειαστεί επιθετική αντιμετώπιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί τόσο η σιωπηλή, ασυμπτωματική εξάπλωση όσο και η συμπτωματική» ανέφερε μια από τις εκθέσεις.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις αυτές απηχούν τις εκτιμήσεις του δρ Ασίς Τζα, επικεφαλής του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Brown, ο οποίος δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι πολύ, πολύ άσχημα στις ΗΠΑ τώρα», όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.
«Αντιμετωπίζουμε ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα που έχουμε δει στη διάρκεια όλης της πανδημίας» υπογράμμισε ο Τζα, προσθέτοντας ότι τα αρχικά κύματα μολύνσεων την άνοιξη ήταν πιο εντοπισμένα. «Και εννέα, δέκα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αυτής, δεν είμαστε αρκετά προετοιμασμένοι» σχολίασε.
Πολλές πολιτείες –το Ιλινόις, η Ιντιάνα, το Μέιν, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα, το Μιζούρι, η Νεμπράσκα, το Νέο Μεξικό, η Βόρεια Καρολίνα, η Βόρεια Ντακότο, το Οχάιο και το Όρεγκον– κατέγραψαν χθες Πέμπτη αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων covid-19.
Δεκαεπτά πολιτείες ανέφεραν αριθμό ρεκόρ νοσηλειών, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που γίνονται.
Σε εθνικό επίπεδο, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 91.248 νέες μολύνσεις από κορονοϊό. Ο αριθμός των νοσηλευομένων έφτανε χθες περίπου τις 46.000, ο μεγαλύτερος αριθμός από τις 14 Αυγούστου. Περισσότεροι από 229.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από covid-19, ο μεγαλύτερος αριθμός παγκοσμίως, με σχεδόν 9 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη χώρα.
Ο ιός «καλπάζει»
Ο κυβερνήτης του Οχάιο Μάικ ΝτεΓουάιν ανακοίνωσε τη δημιουργία «Ομάδων άμυνας κατά της covid-19» που αποτελούνται από τοπικούς αξιωματούχους οι οποίοι θα επικεντρωθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
«Ο ιός καλπάζει στην πολιτεία και δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς» σχολίασε ο ΝτεΓουάιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία κάλεσε τους κατοίκους της πολιτείας να είναι πιο επιμελείς στη χρήση μάσκας, στην τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών.
Υγειονομικοί εκτιμούν ότι η ευρύτερη εξάπλωση του ιού οφείλεται εν μέρει στις πιο ψυχρές θερμοκρασίες, οι οποίες ωθούν τους ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους, την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού και χαλαρώνουν.
Ο Ράσελ Βίνικ, επικεφαλής του Heath Plans στο πανεπιστήμιο της Γιούτα, δήλωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται στην πολιτεία αυτή κυρίως μέσω των μικρών κοινωνικών συναθροίσεων.
Καθώς ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη Γιούτα σημειώνει ραγδαία άνοδο, ο Βίνικ δήλωσε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για εξειδικευμένους γιατρούς που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
«Διαθέτουμε επαρκή εξοπλισμό ατομικής προστασίας» εξήγησε σε συνέντευξή του. «Το ζήτημα δεν είναι οι κλίνες στα νοσοκομεία, είναι οι εκπαιδευμένοι, εξειδικευμένοι επαγγελματίες που θα φροντίσουν τους ασθενείς».
Καθώς η covid-19 αναμένεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται τον χειμώνα και με ένα εμβόλιο να απέχει μήνες, ο Βίνικ εκτίμησε ότι τα νοσοκομεία θα έχουν περισσότερη δυσκολία να αντεπεξέλθουν.
Ο Φάουτσι από την πλευρά του επεσήμανε ότι οι πρώτες δόσεις ενός εμβολίου ενδέχεται να είναι διαθέσιμες για τις ευπαθείς ομάδες των Αμερικανών στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, αν όλα πάνε καλά.
Ο δρ. Ασίς Τζα σχολίασε ότι οι γιατροί έχουν βελτιωθεί στην αντιμετώπιση της covid-19, κάτι που εξηγεί για ποιο λόγο έχουν μειωθεί τα ποσοστά θανάτων, όμως πολλά νοσοκομεία «έχουν αρχίσει να γεμίζουν».