Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Ιταλία, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 221 άνθρωποι και καταγράφηκαν 21.994 κρούσματα.
Συνολικά, έγιναν 174.000 διαγνωστικά τεστ. Χθες, τα περιστατικά ήταν 17.012 και οι νεκροί 141. Σε ό,τι αφορά τις διάφορες περιοχές της χώρας, η Λομβαρδία αγγίζει, σήμερα, τα 5.035 κρούσματα, η Καμπανία τα 2.761 ενώ στο Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο διαγνώσθηκαν 2.468 θετικοί στον ιό, και στο Λάτιο -με κύρια πόλη την Ρώμη- 1.933.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας έχουν εισαχθεί 1.411 ασθενείς (127 περισσότεροι από χθες), 13.955 έχουν εισαχθεί στους νοσοκομειακούς θαλάμους (958 επιπλέον σε σχέση με την χθεσινή ημέρα). Στο μεταξύ, τα συνδικάτα των Ιταλών γιατρών, καταγγέλλουν ότι, στη φάση αυτή, τα νοσοκομεία της χώρας χρειάζονται άλλους 4.000 γιατρούς, κυρίως αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους και ειδικούς λοιμωδών νόσων.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν μόνες τους, χρειάζονται εξειδικευμένους επαγγελματίες», υπογραμμίζουν οι Ιταλοί γιατροί.
Ολικό lockdown σε Νάπολη και Μιλάνο
Ο καθηγητής Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, θεωρεί ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησε μέχρι τώρα η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε για τη μείωση των κρουσμάτων κορονοϊου, δεν είναι επαρκή.
«Υπάρχουν περιοχές της χώρας, στις οποίες οι περιορισμοί που εγκρίθηκαν, δεν είναι αρκετοί. Στη Νάπολη και στο Μιλάνο μπορεί να κολλήσει κανείς κορονοϊό μπαίνοντας σε ένα καφέ, σε ένα εστιατόριο ή παίρνοντας το λεωφορείο», τόνισε ο Ριτσιάρντι.
Σύμφωνα με τον Ιταλό επιστήμονα, «στις πόλεις αυτές ο ιός κυκλοφορεί ευρύτατα, και είναι πολύ εύκολο να έρθει σε επαφή κανείς με κάποιον που είναι θετικός στον ιό». Για το λόγο αυτό, προσθέτει, «στις συγκεκριμένες περιοχές – και όχι σε άλλες – χρειάζεται lockdown».
Ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «χιλιάδες πολίτες, θετικοί στον κορονοϊό, όταν μπαίνουν σπίτι τους δεν φορούν μάσκα, φιλούν και αγκαλιάζουν τους συγγενείς τους».
‘Ομως, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, απαντά ότι «όλες οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις έγιναν με στόχο να αποφευχθεί ακριβώς ένα ολικό lockdown» και ότι «και τα νέα, επιμέρους μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, θα εμπνέονται από αυτήν ακριβώς την λογική».
Κύπρος: 181 νέα κρούσματα
181 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (27/10) το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.589 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.817.
Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 24 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τρεις ασθενείς, ενώ άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.
Βρετανία: Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από τα τέλη Μαΐου
Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σήμερα επιπλέον 367 θανάτους ασθενών εντός 28 ημερών μετά από ένα θετικό τεστ Covid-19, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό μετά τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με τα τελευταία ημερήσια στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα.
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βρετανία αυξάνεται αυτό το μήνα και ο σημερινός απολογισμός σηματοδοτεί ένα παρόμοιο ημερήσιο ποσοστό με τους 374 νεκρούς που καταγράφηκε στις 30 Μαρτίου, μια εβδομάδα μετά την επιβολή του lockodown.
Χθες είχαν ανακοινωθεί 102 νέοι θάνατοι.
Η κυβέρνηση επιβάλλει πλέον μια σειρά από απαγορεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, ανάλογα με την τοπική έξαρση της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές.
Επίσης οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι καταγράφηκαν 22.885 κρούσματα της Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις 20.890 μολύνσεις που ανακοινώθηκαν χθες.
Κλείνουν τα νυχτερινά κέντρα στη Βουλγαρία
Η Βουλγαρία κλείνει νυχτερινά κέντρα και ντίσκο και η παράδοση μαθημάτων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται εξ αποστάσεως για δύο εβδομάδες από τις 29 Οκτωβρίου, καθώς η βαλκανική χώρα προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση ρεκόρ των μολύνσεων από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης την παρουσία θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις και ανέφερε πως κινηματογραφικές αίθουσες και θέατρα υποχρεώνονται να λειτουργούν στο 30% της χωρητικότητάς τους έως τις 12 Νοεμβρίου. Εστιατόρια θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό καθήμενων σε τραπεζοκαθίσματα σε έξι, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Η χώρα ανακοίνωσε σήμερα 2.243 νέες μολύνσεις Covid-19, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό. Περίπου 40.143 Βούλγαροι έχουν διαγνωστεί με την νόσο από τον Μάρτιο και 1.146 έχουν πεθάνει.
Ανησυχία στη Γερμανία για πάνω από 20.000 κρούσματα ημερησίως
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα πως η αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού είναι «πολύ ανησυχητική» και πως οι αρχές πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσουν το δεύτερο κύμα.
«Τα πρόσθετα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και επικεντρωμένα. Και θα πρέπει να ληφθούν όσο ενιαία γίνεται σε όλη τη Γερμανία και να είναι εν γένει κατανοητά», τόνισε ο Σολτς.
«Μέχρι τώρα, η χώρα μας τα έχει πάει αρκετά καλά στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και θα αποφασισθεί τις ερχόμενες εβδομάδες αν τα πράγματα θα παραμείνουν έτσι. Είναι στο χέρι μας», πρόσθεσε.
Ο Σολτς έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια εικονικής γερμανογαλλικής οικονομικής διάσκεψης στο Βερολίνο.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος πήρε επίσης μέρος στη διάσκεψη αυτή, δήλωσε πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία ειναι πιθανό να φθάσει τα 20.000 την ημέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση», δήλωσε ο Αλτμάιερ. «Στη Γερμανία ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξάνεται κατά 70-75% σε σύγκριση με πριν από μια εβδομάδα».
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι επικεφαλής των 16 κρατιδίων της Γερμανίας θα έχουν αύριο, Τετάρτη, συνομιλίες για να αποφασίσουν πρόσθετα μέτρα. Οι Σολτς και Αλτμάιερ θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες αυτές.
Ο Αλτμάιερ δήλωσε πως η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην καθημερινή ζωή θα καταστήσουν δυσκολότερη την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ωστόσο δεν περιμένει πως οι αλυσίδες τροφοδοσίας θα διαταραχθούν όπως είχε γίνει στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας την άνοιξη.
Ισπανία: Η οινοπαραγωγός περιφέρεια Λα Ριόχα κλείνει εστιατόρια και μπαρ για έναν μήνα
Η οινοπαραγωγός περιφέρεια της Λα Ριόχα απαγόρευσε τη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της για έναν μήνα στην προσπάθεια να αναχαιτίσει τη μετάδοση του κορονοϊού.
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο μέτρο που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών να περιορισθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ισπανία, όπου έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο από προχθές, Κυριακή, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός περιφερειών έχουν απαγορεύσει την είσοδο ή την έξοδο από τις περιφέρειές τους.
«Οι ειδικοί μας λένε πως τα ξεσπάσματα οφείλονται κυρίως στη χαλάρωση σε κλειστούς χώρους… όταν καταναλώνουμε φαγητό και αλκοόλ και βγάζουμε τις μάσκες μας», δήλωσε η επικεφαλής της περιφέρειας Κόντσα Αντρέου σε συνέντευξη Τύπου.
Η απαγόρευση λειτουργίας των εστιατορίων και των μπαρ θα ισχύσει στην πρωτεύουσα Λογρόνιο και στην Αρνέδο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη σε αυτή τη μικρή περιφέρεια της κεντρικής Ισπανίας, που είναι περισσότερο γνωστή στο εξωτερικό για το κόκκινο κρασί της.
Μαζί η Λογρόνιο και η Αρνέδο αριθμούν το 50% και πλέον των 300.000 κατοίκων της περιφέρειας. Οι κάτοικοι των δύο πόλεων δεν θα μπορούν επίσης να φεύγουν παρά μόνο αν υπάρχει ανάγκη.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν πως η Λα Ριόχα είναι η τρίτη πιο επηρεαζόμενη περιφέρεια στην ηπειρωτική Ισπανία με 719 περιστατικά μόλυνσης να έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες 14 ημέρες.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στη χώρα αυξήθηκε κατά 50.000 και πλέον στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, φθάνοντας τα 1.098.320 έως χθες, Δευτέρα, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 35.031.
Ελβετία: Πάνω από 5.900 νέα κρούσματα
O αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 5.949, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα οι ελβετικές υγειονομικές αρχές, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.
Ο συνολικός επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων στην Ελβετία και στο γειτονικό μικρό πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν ανήλθε σε 127.042 και ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 αυξήθηκε κατά 16 και έφθασε στους 1.930.
Ξεπέρασε τους 1.000 θανάτους η Αυστρία
Οκτώ μήνες μετά τις πρώτες επιβεβαιωμένες μολύνσεις SARS-CoV-2 στην Αυστρία, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε πάνω από 1.000, και σύμφωνα με σημερινά επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι στιγμής, 1.005 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έπειτα από ασθένεια με Covid-19.
Σήμερα, τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν 2.835 νέα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνολικά, 86.102 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στην Αυστρία από την αρχή της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα δύο υπουργεία, 1.400 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με λοίμωξη, και από αυτούς οι 203 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τους αριθμούς αυτούς να έχουν πρόσφατα αυξηθεί σημαντικά, ενώ σε 33.896 ανέρχονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού.
Πιο σημαντικός, ωστόσο, είναι ο αριθμός των θετικά διαγνωσμένων περιπτώσεων τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών), που σήμερα στις 14.00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας) ήταν 214.
Σερβία: Πάνω από 1.000 κρούσματα
Αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία. Από χθες τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 1053 ενώ κατέληξαν πέντε ασθενείς. Αυξήθηκε και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται νοσηλεία.
Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 823 ασθενείς εκ των οποίων οι 38 είναι διασωληνωμένοι. Ο υπουργός Υγείας Ζλάτιμπορ Λόντσαρ ανέφερε ότι το σύστημα υγείας άρχισε να δέχεται πιέσεις λόγω της αύξησης των προσβληθέντων από τον κορονοϊό που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο.
Στο κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι, που λειτουργεί ως προσωρινή νοσοκομειακή δομή για ήπια και μεσαία περιστατικά, νοσηλεύονται ήδη 34 ασθενείς. Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον δήλωσε σήμερα ότι εξετάζονται νέα περιοριστικά μέτρα και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.
Ο κ. Κον ανέφερε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται για την ώρα στην μη τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπως επίσης και τον συγχρωτισμό που παρατηρείται σε κλειστούς χώρους κυρίως στα νυχτερινά κλαμπ.
Αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται επίσης και στα σχολεία ωστόσο πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται με την κατ οίκον απομόνωση των νοσούντων και δεν χρειάζεται να επιβληθεί το κλείσιμο σχολείων, ανέφερε ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες αφού όπως εκτιμάται η επιδημική καμπύλη θα συνεχίσει να έχει ανοδική πορεία.
Στην Σερβία από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν 40.880 κρούσματα και απεβίωσαν 798 άνθρωποι.