Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να προάξει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις».
«Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.
Το Ιράν κατηγορεί τη Γαλλία ότι τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τη Γαλλία ότι «τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό», μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τον «ισλαμιστικό αυτονομισμό» και για την ελευθερία της έκφρασης που επιτρέπει τα σκίτσα για τον προφήτη Μωάμεθ.
«Η προσβολή 1,9 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων — και των ιερών στοιχείων τους — λόγω των φρικτών εγκλημάτων τέτοιων εξτρεμιστών είναι μια καιροσκοπική ευκαιριακή κατάχρηση της ελευθερίας της έκφρασης», έγραψε σήμερα σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. «Αυτό το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό».
Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, «οι μουσουλμάνοι είναι τα πρώτα θύματα της ‘λατρείας του μίσους’ που υποστηρίζεται από τα αποικιοκρατικά καθεστώτα και διαδίδεται από τους συνεργάτες τους».
Ο Μακρόν μίλησε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη μνήμη του Σαμουέλ Πατί, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε σε ισλαμιστική επίθεση γιατί έδειξε αυτά τα σκίτσα στην τάξη. Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε τότε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων, και το επανέλαβε.
«Θα συνεχίσουμε. Σεβόμαστε όλες τις διαφορές σε πνεύμα ειρήνης. Δεν θα δεχτούμε ποτέ τη ρητορική του μίσους και υπερασπιζόμαστε τη λογική συζήτηση», έγραψε στο Twitter ο αρχηγός του γαλλικού κράτους την Κυριακή το απόγευμα, μήνυμα το οποίο επανέλαβε επίσης στα αραβικά και στα αγγλικά.
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές μουσουλμανικές χώρες τα επικριτικά σχόλια των ηγεσιών τους και διαδηλώσεις αλλά και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Στο Ιράν, ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αλί Σαμχανί έγραψε στο Twitter ότι οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν «την έλλειψη εμπειρίας του στην πολιτική, διαφορετικά δεν θα τολμούσε να προσβάλει το Ισλάμ στο πλαίσιο της αναζήτησής του για μια ηγετική θέση στην Ευρώπη».
Συμβούλεψε τον Γάλλο πρόεδρο να «ενδιαφερθεί περισσότερο για την ιστορία» και να μην υπολογίζει στην «υποστήριξη μιας Αμερικής σε παρακμή ή (ενός Ισραήλ) σε μαρασμό».
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μοχαμάντ – Μπαγέρ Γαλιμπάχ εξέφρασε λύπη για την «παράλογη εχθρότητα» της Γαλλίας προς τον προφήτη, εκτιμώντας ότι τα λόγια του και «το φως του δεν μπορούν να διαγραφούν από τέτοιες τυφλές, μάταιες και απάνθρωπες ενέργειες».
Σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί δήλωσε σε ανακοίνωση ότι τα σκίτσα δεν θα έπρεπε να αναδημοσιευθούν μετά την «παγκόσμια καταδίκη» του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
«Η εφαρμογή ενός διπλού προτύπου οδήγησε επίσης στην εκδήλωση στο (γαλλικό) εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της αιρετικής και αντιθρησκευτικής σκέψης», συνέχισε.