Η ασφάλεια είναι ένα από τα πρώτα που αναζητά μια μητέρα για εκείνη και για τα παιδιά της. Έτσι, ιδανικές χώρες για να ζήσει θεωρούνται η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης «Save the Children». Αντιθέτως το πιο επικίνδυνο μέρος είναι η αφρικανική ήπειρος και δη η Σομαλία.

Στην 15η ετήσια έκθεση της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία βοηθά τα παιδιά με ανάγκες σε όλο τον κόσμο, που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας την προσεχή Κυριακή, αναφέρεται ότι η Σομαλία θεωρείται ο πιο επικίνδυνος τόπος για τις μητέρες εξαιτίας των συχνών φυσικών καταστροφών καθώς και των συγκρούσεων που μαίνονται στην περιοχή.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 6% των γυναικών στην αφρικανική αυτή χώρα είναι πιθανόν να πεθάνουν από επιπλοκές του τοκετού ή της λοχείας και το 15% των παιδιών θα πεθάνουν πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια. Αντίθετα, στην Φινλανδία που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις ασφαλέστερες περιοχές για μία μητέρα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι μία στις 12.000 γυναίκες και ένα στα 345 παιδιά.

Η έκθεση εξέτασε 178 χώρες αξιολογώντας το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης και οικονομικούς παράγοντες για να καθορίσει σε ποιές οι συνθήκες είναι καλύτερες και ασφαλέστερες για να ζει μία γυναίκα.

Δεύτερη από το τέλος κατατάσσεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό εξαιτίας των «φρικτών παραβιάσεων κατά των γυναικών και των παιδιών» που έχουν στοιχίσει, άμεσα και έμμεσα, περισσότερες από 5,4 εκατομμύρια ζωές. Μάλιστα, η οργάνωση επισημαίνει ότι στατιστικά είναι πιο επικίνδυνο για κάποιον να είναι παιδί ή γυναίκα στην Λ.Δ. Κονγκό παρά ένοπλος αντάρτης. Αναφορικά με τους θανάτους παιδιών, η Νιγηρία και η Λ.Δ. Κονγκό κατέχουν το 20% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Άλλες χώρες που βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη είναι η Συρία και οι Φιλιππίνες, η πρώτη λόγω του συνεχιζόμενου εμφυλίου και η δεύτερη λόγω των πολύ συχνών φυσικών καταστροφών.

Όλως παραδόξως, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 31η θέση της λίστας πέφτοντας από την πρώτη δεκάδα όπου βρίσκονταν το 2000. Η έκθεση επικαλείται φυσικές καταστροφές, περιλαμβανομένων των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι, ως αιτίες υποβάθμισης των ΗΠΑ στη λίστα καθώς και μία αύξηση στις υψηλού κινδύνου κυήσεις μεταξύ των παχύσαρκων και των υπερτασικών γυναικών.

Η Save the Children τονίζει τη σημασία της εκπαίδευσης και της παροχής ιατρικής φροντίδας και βοήθειας για τη βελτίωση της κατάστασης. «Απαιτούνται επείγουσες δράσεις για την υποστήριξη των μητέρων που μεγαλώνουν τις μελλοντικές γενιές του κόσμου κάτω από ορισμένες από τις δυσκολότερες και φρικτότερες συνθήκες που μπορεί κάποιος να φανταστεί», τονίζει η έκθεση.

Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι οι θάνατοι γυναικών εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με την κύηση και τον τοκετό μειώθηκαν από το 1990. Όπως επισημαίνει το BBC, το 1990 περισσότερες από 500.000 γυναίκες πέθαναν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός ήταν 289.000. Ωστόσο ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι και αυτός ο αριθμός παραμένει υψηλός καθώς αντιστοιχεί σε 33 θανάτους γυναικών ανά τον κόσμο κάθε ώρα.

Το χάσμα ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες χώρες είναι ευρύτατο. Στην υποσαχάριο Αφρική, ένα 15χρονο κορίτσι έχει μία σε 40 πιθανότητες να πεθάνει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της κύησης, ενώ στην Ευρώπη μία σε 3.300.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΜΗΤΕΡΕΣ

1. Φινλανδία

2. Νορβηγία

3. Σουηδία

4. Ισλανδία

5. Ολλανδία

6. Δανία

7. Ισπανία

8. Γερμανία

9. Αυστραλία και

9. Βέλγιο (στην ίδια θέση με την Αυστραλία)

…ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ

169. Ακτή Ελεφαντοστού

170. Τσαντ

171. Νιγηρία

172. Σιέρα Λεόνε

173. Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

174. Γουινέα Μπισάου

175. Μαλί και

175. Νίγηρας

177. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

178. Σομαλία