Στρατοδικείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό αθώωσε σχεδόν όλους τους στρατιώτες που κατηγορούνταν για ομαδικούς βιασμούς που διαπράχθηκαν το Νοέμβριο του 2012 στην Μίνοβα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Στη δίκη αυτή, την οποία παρακολουθούσε στενά η και η διεθνής κοινότητα, το στρατοδικείο του Βορείου Κίβου εξέδωσε μόνον δύο καταδίκες για βιασμό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στην ανάγνωση της ετυμηγορίας: σε βάρος ενός αντισυνταγματάρχη, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, και ενός δεκανέα που καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα ετών.
Ένας υπαξιωματικός καταδικάστηκε σε ισόβια για φόνο. Αυτός κατηγορείτο επίσης για βιασμό, αλλά απηλλάγη της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Άλλοι 22 υπαξιωματικοί ή στρατιώτες απηλλάγησαν των κατηγοριών για βιασμούς που είχαν απαγγελθεί εναντίον τους, αλλά καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10 ή 20 ετών για «παράβαση των διαταγών, λεηλασίες και σπατάλη πυρομαχικών».
Δεκατρείς αξιωματικοί που κατηγορούνταν για παράβαση των καθηκόντων τους αθωώθηκαν και το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να δικάσει έναν άλλον κατηγορούμενο.
Συνολικά 39 μέλη του στρατού της ΛΔ Κονγκό διώκονταν στην δίκη αυτή, η οποία άρχισε το Νοέμβριο στην Γκόμα, την πρωτεύουσα του Βορείου Κίβου.
Η δίκη αυτή αφορούσε γεγονότα που σημειώθηκαν στα τέλη του Νοεμβρίου του 2012 μετά την κατάληψη της Γκόμα από τους αντάρτες του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (Μ23), οι οποίοι εν τέλει ηττήθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου του 2013 από τις τακτικές δυνάμεις του στρατού.
Οι στρατιώτες του 391ου τάγματος καταδρομέων, που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ στο Κισανγκάνι, στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, κατηγορούνταν, ότι κατά την φυγή τους διέπραξαν ωμότητες στην Μίνοβα και τα περίχωρά της, στην επαρχία του Νοτίου Κίβου.
Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην ΛΔ Κονγκό αναφέρει σε έκθεσή της που ήταν αφιερωμένη σε αυτά τα γεγονότα ότι κατέγραψε «135 κρούσματα σεξουαλικής βίας, όπως και άλλες κατάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων δολοφονίες και ομαδικές λεηλασίες που διαπράχθηκαν από στρατιωτικούς» από τις 20 ως τις 30 Νοεμβρίου του 2012.
Ο δικηγόρος των θυμάτων Ζαν-Κλοντ Ζοζό δήλωσε ότι είναι «συντετριμμένος» από αυτήν την απόφαση της δικαιοσύνης. «Για το δικαστήριο δεν έγιναν βιασμοί στη Μίνοβα», διαμαρτυρήθηκε.