Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού λόγω κορονοϊού σε περιοχές της Βρετανίας και το Νότιο Γιορόκσιρ είναι αυτό που από το Σάββατο θα υπαχθεί στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για την λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.
Οι περιοχές της βόρειας Αγγλίας έχουν πληγεί περισσότερο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Παρασκευή τα ίδια μέτρα θα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Χθες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει τα ίδια μέτρα και στο Μάντσεστερ μετά την αποτυχία να συμφωνήσει σε πακέτο στήριξης με τις τοπικές αρχές. Η κυβέρνηση είχε προτείνει ένα πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά οι τοπικοί άρχοντες ήθελαν τουλάχιστον 71 εκατ ευρώ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συνάντησης σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
Συνολικά έως το Σαββατοκύριακο περίπου 7,3 εκατομμύρια πολίτες της Αγγλίας θα ζουν υπό τους περιορισμούς αυτούς.
Ο πρωθυπουργός Τζόνσον έχει δηλώσει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις δημοτικές αρχές στο Δυτικό Γιόρκσιρ, στο Νότιγχαμσιρ και σε ορισμένες περιοχές της βορειοανατολικής Αγγλίας για υπαγωγή τους στην τρίτη βαθμίδα περιορισμών.
Τα μέτρα στις περιοχές αυτής της βαθμίδας θα επανεξετάζονται κάθε τέσσερις εβδομάδες.
Επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης προειδοποιεί πως ο κορονοϊός δεν είναι πιθανόν να εξαφανιστεί
Ο κορονοϊός θα είναι εδώ για «πάντα» καθώς είναι απίθανο να εξαλειφθεί, δήλωσε σήμερα ένας Βρετανός επιστήμονας που συμμετέχει στην επιτροπή η οποία συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για την πανδημία, αν και ένα εμβόλιο θα βοηθήσει να βελτιωθεί η κατάσταση.
Η Βρετανία, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη, βρίσκεται τώρα εν τω μέσω μιας αναζωπύρωσης των μολύνσεων από COVID-19, με μεγάλο μέρος της χώρας να έχει τεθεί υπό καθεστώς τοπικών περιορισμών και περισσότερα από 21.000 ημερήσια περιστατικά μόλυνσης να καταγράφονται χθες, Τρίτη.
«Θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν τον ιό για πάντα. Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να εξαλειφθεί», δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ο Τζον Έντμουντς, μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Περιπτώσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE).
Αν και ο κορονοϊός θα βρίσκεται εδώ επ΄αόριστον, ο Έντμουντς είπε πως η προοπτική ενός εμβολίου προς τα τέλη του χειμώνα θα ήταν καλό να επηρεάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης τώρα.
«Αν υπάρξουν εμβόλια στο κοντινό μέλλον, κατά την άποψή μου, θα ήταν καλό να προσπαθήσουμε και να κρατήσουμε τα περιστατικά όσο χαμηλά μπορούμε τώρα, επειδή θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμβόλια στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», είπε.
Ο Έντμουντς είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έπαιξε «έξυπνο παιχνίδι» επενδύοντας σε διαφορετικά εμβόλια κατά του κορονοϊού. Η Βρετανία έχει υπογράψει συμφωνίες εφοδιασμού για έξι διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID-19, με 340 εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών τεχνολογιών να έχουν εξασφαλιστεί.
«Νομίζω ότι θα είμαστε σε ικανοποιητική θέση σε μερικούς μήνες», είπε. «Δεν νομίζω ότι θα εμβολιάσουμε τους πάντες αλλά για να ξεκινήσουμε, ίσως τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, τους υγειονομικούς κ.ο.κ.», είπε.