Τη στρατιωτική τους επιχείρηση για τον έλεγχο του ανατολικού κομματιού της χώρας συνεχίζουν και σήμερα οι ουκρανικές Αρχές. Παράλληλα υποβιβάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ελπίδες από την απελευθέρωση χθες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους αυτονομιστές.
«Φανταστείτε ότι χθες βράδυ ήμασταν ακόμα εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Τα επτά μέλη της αποστολής έφθασαν χθες βράδυ στο Βερολίνο, με γερμανικό αεροσκάφος το οποίο προηγουμένως είχε προσγειωθεί στο Κίεβο για να αφήσει τους τέσσερις ουκρανούς συναδέλφους τους.
Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αρχικά τους αποκαλούσαν «αιχμαλώτους πολέμου» και μετά «καλεσμένους» απορρίπτοντας τον όρο «όμηροι».
«Δεν κακοποιηθήκαμε, όλα πήγαν καλά», δήλωσε στο Κίεβο ο συνταγματάρχης του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ιγκορ Τουρόφσκι.
«Περάσαμε τις πρώτες δύο ημέρες μέσα σε μια σπηλιά και τελούσαμε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μας συνόδευαν ακόμη και στην τουαλέτα», δήλωσε από το Ντονέτσκ στην τηλεόραση της χώρας του ο τσέχος αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Πρερόφσκι. «Οι πρώτες οκτώ ώρες ήταν οι χειρότερες», είπε εξηγώντας ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών. Ωστόσο ο Κέρι απηύθυνε έκκληση για «περαιτέρω πρόοδο προκειμένου να μειωθεί η ένταση» στη χώρα. «Είναι σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές και να βοηθήσει ώστε όσοι έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να απομακρυνθούν από αυτά», πρόσθεσε.
‘Αμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ «οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να το αναγκάσουν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του».
Επί του πεδίου, οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένοπλοι φιλορώσοι εισέβαλαν σε στρατιωτική μονάδα και σε στρατολογικό σημείο στην ανατολική πόλη Λουχάνσκ, τραυματίζοντας δύο ουκρανούς στρατιώτες, ανακοίνωσε χθες βράδυ το τοπικό γραφείο του υπουργείου Εσωτερικών.
Λίγο νωρίτερα, ο αυτοαποκαλούμενος αυτονομιστής κυβερνήτης της πόλης Βαλέρι Μπολότοφ επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας και «γενική επιστράτευση όλων των ανδρών».
Στις γειτονικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ συνεχίζεται από το πρωί της Παρασκευής η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» του ουκρανικού στρατού, που σταδιακά σφίγγει τον κλοιό γύρω από αυτές.
Η επίθεση στο Σλαβιάνσκ και στο Κραματόρσκ προκάλεσε το θάνατο πέντε ουκρανών στρατιωτών, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης Βασίλ Kρουτόφ. Από την πλευρά των ανταρτών, ο απολογισμός την Παρασκευή ήταν πέντε νεκροί, τρεις αντάρτες και δύο πολίτες.
Το Σάββατο, τεθωρακισμένα επιτέθηκαν σε οδόφραγμα των ανταρτών κοντά στην πόλη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.
Στο Κραματόρσκ, 17 χλμ. από το Σλαβιάνσκ, η έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) κατελήφθη από τον τακτικό στρατό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Νωρίτερα ο στρατός πήρε υπό τον έλεγχό του τον πύργου της τηλεόρασης, ο οποίος τελούσε υπό τους αντάρτες.
Η Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα των βιαιοτήτων στην Ουκρανία από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των φιλοευρωπαίων διαδηλωτών στη Μαϊντάν του Κιέβου σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.
Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 42 σε φωτιά και σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και υποστηρικτών της ενότητας της Ουκρανίας στη νότια πόλη της Οδησσού .
Η τραγωδία αυτή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Oλεξάντρ Τουτσίνοφ κήρυξε διήμερο εθνικό πένθος (Σάββατο και Κυριακή). Στην Οδησσό, πλήθος 2.000 με 3.000 ανθρώπων, κυρίως φιλορώσων, συγκεντρώθηκαν χθες για να προσευχηθούν και να αφήνουν λουλούδια μπροστά από στο πυρπολημένο κτίριο.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) δήλωσαν ότι τα βίαια επεισόδια «συντονίστηκαν από ομάδες δολιοφθορέων από τη Ρωσία».
Η Ρωσία επιδιώκει την εφαρμογή στην Ουκρανία ενός «σεναρίου τύπου Γιουγκοσλαβίας», κατηγόρησε η Γιούλια Τιμόσενκο, πρώην πρωθυπουργός και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές.
Η Ρωσία είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει «τουλάχιστον παράλογο να γίνεται λόγος για εκλογές» στην Ουκρανία όπου κλιμακώνεται η βία, ενώ πρόωρες εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 25 Μαΐου για την ανάδειξη του διαδόχου του Γιανουκόβιτς.