Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη να παγώσει τον συνολικό της αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει εφόσον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πράξουν το ίδιο, προκειμένου να παραταθεί η ισχύς της συνθήκης για τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών για ένα χρόνο.

Οι ΗΠΑ απάντησαν με θετικό τρόπο, καθώς επισήμαν πως είναι έτοιμες να συναντηθούν άμεσα με τη Ρωσία για να ολοκληρώσουν την συμφωνία για την παράταση της συνθήκης New START, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του State Department, Μόργαν Όρταγκους.

«Εκτιμούμε την ετοιμότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα του ελέγχου των πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε η Όρταγκους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συναντηθούν άμεσα και να ολοκληρώσουν μια επαληθεύσιμη συμφωνία. Αναμένουμε από τη Ρωσία να εξουσιοδοτήσει τους διπλωμάτες της να πράξουν το ίδιο».

Η συνθήκη New START, η οποία υπεγράφη το 2010, θέτει περιορισμούς στα στρατηγικά πυρηνικά όπλα των δύο χωρών και εκπνέει τον Φεβρουάριο του 2021.

Μόσχα και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε διένεξη για τη συνθήκη, παρά τις μεταξύ τους συνομιλίες που διεξάγονται επί αρκετούς μήνες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει και την Κίνα να συμμετάσχει σε μια ευρύτερη συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την συνθήκη New START, αλλά το Πεκίνο απέρριψε την πρόταση.