Ολοκληρώθηκε στην Αβάνα ένας κύκλος «πολύ εποικοδομητικών» διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση της σχέσεων μεταξύ Κούβας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπεραστεί η ευρωπαϊκή «κοινή θέση» η οποία συναρτά τις σχέσεις των δύο πλευρών με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη νήσο.
«Έγινε μια πρώτη πολύ εποικοδομητική συνάντηση, θέσαμε τις βάσεις για τη διαπραγμάτευση», καθώς «με δεδομένες τις εσωτερικές μεταβολές (στην Κούβα) ανοίγουν νέες πιθανότητες συνεργασίας», δήλωσε χθες βράδυ σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, ο Κρίστιαν Λέφλερ, έπειτα από δύο ημέρες συναντήσεων.
Οι συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στόχο είχαν να τεθούν οι βάσεις για μια «Συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας» ανάμεσα στα δύο μέρη.
Ο Λέφλερ είπε ότι η θεματική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «ένα στοιχεία του διαλόγου τον οποίο διεξάγουμε με την Κούβα (και) θα είναι επίσης ένα θέμα στο οποίο υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας» σε διμερές επίπεδο.
«Η “κοινή θέση” παραμένει πάντα σε ισχύ στην ΕΕ, το γνωρίζουμε όλοι, και αυτό δεν θα αλλάξει εξαρχής» στις διαπραγματεύσεις, συνέχισε ο διαπραγματευτής, ο οποίος διευκρίνισε πως η προσεχής συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στις Βρυξέλλες τους προσεχείς μήνες.
Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κούβας στις διαπραγματεύσεις δεν έκανε δηλώσεις.
Το 1996 η ΕΕ είχε υιοθετήσει τη λεγόμενη «κοινή θέση» με πρωτοβουλία του τότε επικεφαλής της συντηρητικής ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Η «κοινή θέση» αυτή συναρτά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την κομμουνιστική κυβέρνησης της Κούβας με το ζήτημα της προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως τα πολιτικά δικαιώματα. Η Αβάνα είχε καταγγείλει τη θέση αυτή ως μια «επέμβαση» στα εσωτερικά της ζητήματα.
Όμως την 10η Φεβρουαρίου τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κούβα, που επίσημα έχουν ανασταλεί από το 2003, όταν είχε σημειωθεί ένα κύμα συλλήψεων αντιφρονούντων. Η ΕΕ επιδιώκει μεταξύ άλλων να ενθαρρύνει την Αβάνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναλυτές εκτιμούν πως μια συμφωνία με την ΕΕ θα ήταν θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, που τα τελευταία χρόνια κάνει προσπάθειες σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας της νήσου.
Από το 2008 περίπου 15 χώρες της ΕΕ έχουν αποκαταστήσει μονομερώς τις διμερείς σχέσεις τους με την Κούβα αποκαθιστώντας τη συνεργασία τους με την Αβάνα σε διάφορα πεδία, στο περιθώριο της «κοινής θέσης».
Πάντως ο Λέφλερ επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαφωνεί με την υποστήριξη της Κούβας στη Ρωσία όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και αυτό θα αποτελέσει ένα σημείο τριβής.
«Αυτό είναι κάτι που αποτελεί μια μεγάλη ανησυχία για την ΕΕ», είπε ο ευρωπαίος διαπραγματευτής.
Πριν από την έναρξη των συναντήσεων ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες επέκρινε δημόσια την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους.
«Η Κούβα απορρίπτει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, γνωρίζοντας ότι εκείνες που τις επιβάλλουν είναι οι ίδιες κυβερνήσεις που έχουν εξαπολύσει κατακτητικούς πολέμους, που επεμβαίνουν σε εσωτερικά ζητήματα κυρίαρχων κρατών και προκαλούν την αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων οι οποίες δεν συνεργάζονται με τα συμφέροντά τους», δήλωσε ο Ροντρίγκες κατά τη διάρκεια μιας συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αβάνα.
Ο Σουηδός διπλωμάτης Λέφλερ είπε ότι η δήλωση αυτή του Ροντρίγκες δεν επηρέασε τις συνομιλίες, αλλά πρόσθεσε πως έθεσε το ζήτημα της Ουκρανίας σε μια χωριστή συνάντηση που είχε μαζί του, τονίζοντας ότι «διαφωνούμε με την εκτίμηση της Κούβας» όσον αφορά την ουκρανική κρίση.