Γεμάτοι «φαντάσματα» που αναζητούν μάταια τρόφιμα ή φάρμακα, είναι οι δρόμοι στις πόλεις της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών και πολιορκούνται από τον στρατό, καθώς η έκκληση που έκανε τον Φεβρουάριο ο ΟΗΕ να του επιτραπεί η πρόσβαση στις πόλεις αυτές για τη διανομή βοήθειας παραμένει νεκρό γράμμα.
Οι πολίτες λένε ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα μετά την έκκληση του ΟΗΕ και επιρρίπτουν την ευθύνη για αυτό στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατηγορώντας την ότι εμποδίζει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η συριακή κυβέρνηση προχωρά σε ένα είδος εκβιασμού για να εμποδίσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης», δήλωσε η Λάμα Φάκιχ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν μπορούν να εργαστούν στη Συρία παρά μόνο αφού λάβουν την άδεια της κυβέρνησης και γνωρίζουν ότι ενδέχεται να τους απαγορευθεί η πρόσβαση στις περιοχές που βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, αν προσπαθήσουν να περάσουν βοήθεια στους τομείς που ελέγχουν οι εξεγερμένοι χωρίς τη συγκατάθεση της Δαμασκού, διευκρινίζει η Φάκιχ.
Η απόφαση 2139 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα, με ασφάλεια και απρόσκοπτα στις ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και τους συνεργάτες τους.
Μετά την υιοθέτηση της απόφασης, ο ΟΗΕ κατάφερε να παραδώσει βοήθεια μόνο στην περιοχή του Χαλεπιού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Μόνο μια μικρή μερίδα των 242.000 Σύρων που ζουν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σε κατάσταση πολιορκίας είτε από τον στρατό είτε από τους εξεγερμένους έχει λάβει βοήθεια. Σύμφωνα με τον οργανισμό, 197.000 εξ αυτών πολιορκούνται από τον συριακό στρατό.
Στον Γιαρμούκ, τον παλαιστινιακό καταυλισμό νότια της Δαμασκού, περισσότεροι από 100 κάτοικοι έχουν πεθάνει τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων ή φαρμάκων, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) διένειμε βοήθεια στον καταυλισμό αυτό όταν κατάφερε να λάβει την εξουσιοδότηση της συριακής κυβέρνησης, όμως δεν είχε πρόσβαση στην περιοχή επί δύο εβδομάδες τον Απρίλιο.
«Από την άποψη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης που προσπαθεί να εισέλθει στο Γιαρμούκ είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση 2139 δεν εφαρμόζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNRWA Κρις Γκάνες.
Την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε αναφέρει σε μια έκθεση που αφορούσε στην εφαρμογή της απόφασης ότι «καμία από τις πλευρές δεν σέβεται τα αιτήματα του Συμβουλίου». «Άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν προβλέπει την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση μη σεβασμού της, όμως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθεί αργότερα δράση εναντίον των παραβατών, κάτι για το οποίο όμως θα χρειαστεί νέα απόφαση.
Στο πεδίο η απελπισία μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Νότια της Δαμασκού τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι μαύρα από τις ακαθαρσίες καθώς δεν υπάρχει νερό.
«Όταν διανέμεται φαγητό, οι άνθρωποι πεινούν τόσο πολύ που δεν περιμένουν καν να επιστρέψουν σπίτι τους για να φάνε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ, ένας ακτιβιστής. «Μπορείς να δει ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά και να τρώνε μέσα στον δρόμο», πρόσθεσε.
Στην επαρχία Ντεράα ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι οι ανάγκες αυξάνονται καθώς η σύγκρουση έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο.
«Στην αρχή της επανάστασης, οι άνθρωποι είχαν αρκετές προμήθειες για να βοηθούν τους άλλους. Τώρα πια αυτό δεν ισχύει, ακόμη περισσότερο καθώς πέφτει και η συριακή λίρα», σημείωσε ο Αμπού Άνας.
Εξάλλου σε κάποιες περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, οι κάτοικοι και οι αντάρτες εξαντλημένοι κατέληξαν σε εκεχειρία με την κυβέρνηση ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα και φάρμακα.