Μια ομάδα πρώην σοβιετικών και ευρωπαϊκών κρατών κάλεσαν σήμερα να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων τα οποία έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα των δύο κρατών, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, έπειτα από σύνοδο στην Πράγα.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέτρεψε δεκαετίες διπλωματικών προσπαθειών μετά τον Ψυχρό Πόλεμο ανακοινώνοντας ότι η χώρα του έχει δικαίωμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος σε γειτονικές χώρες και προσαρτώντας την χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο.
Τα πρώην σοβιετικά κράτη τα οποία έχουν ενταχθεί στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (ΑΕΣ) της ΕΕ διατυπώνουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την ουκρανική κρίση, με την Αρμενία και τη Λευκορωσία να υιοθετούν θέσεις κοντινές σε αυτές της Ρωσίας και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, ο Μόλδοβας και προφανώς η Ουκρανία να αντιτίθενται έντονα σε αυτές. Η Λευκορωσία δεν συμμετείχε στη σημερινή σύνοδο της Πράγας.
«Έγινε μια ομόφωνη υπόδειξη στη Ρωσική Ομοσπονδία, εκείνη, κάνοντας μια ειρηνική χειρονομία με στόχο να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία», σημείωσε ο Ζέμαν μετά τη σύνοδο στην οποία συμμετείχαν ηγέτες αλλά και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των κρατών αυτών.
Η σύνοδος επίσης πρότεινε στη μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία «να προχωρήσει σε μια αποκέντρωση (της εξουσίας) στη χώρα, βάσει των συμπερασμάτων της διάσκεψης της Γενεύης».
Η ΕΕ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο από τους προέδρους της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, τον ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας Στέφαν Φίλε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σουηδίας Γιαν Μπγιόρκλουντ.
Βάσει της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία, η Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση οι παράνομες ένοπλες ομάδες επρόκειτο να αφοπλιστούν και να διαλυθούν, περιλαμβανομένων και των φιλορώσων ενόπλων οι οποίοι έχουν καταλάβει πάνω από 10 κτίρια στην κατά πλειονότητα ρωσόφωνη ουκρανική ανατολή.
Όμως οι ρωσόφωνοι ένοπλοι δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο και η Μόσχα έχει μετακινήσει περίπου 40.000 άνδρες των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και αρκετοί άνδρες της συμμετείχαν χθες σε γυμνάσια.
Ο Ζέμαν είπε ότι τα κράτη μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης επίσης τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών οι οποίες είναι προγραμματισμένες για την 25η Μαΐου, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και υπό διεθνή εποπτεία.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η σύνοδος τάχθηκε υπέρ της τσεχικής πρωτοβουλίας να προσφερθούν, εάν εκφραστεί ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, οι υπηρεσίες της Τσεχίας σε διαμεσολαβητικό ρόλο, ώστε να αποτραπεί το ξέσπασμα μιας ολοκληρωτικής ένοπλης σύρραξης.
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Ντεστσίτσα, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο της Πράγας, δήλωσε ότι η συμφωνία της Γενεύης μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί, αν και τα περιθώρια γίνονται όλο και πιο στενά.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου θα καλωσόριζε μια τέτοια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία από μέρους της Τσεχίας. Αυτή «θα προσέθετε αξία στη διαδικασία της αποκλιμάκωσης», είπε ο Ντεστσίτσα στους δημοσιογράφους.