Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν σήμερα μια φονική επίθεση εναντίον αυτονομιστών στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μια εξέλιξη την οποία καταδίκασε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος» το οποίο θα έχει «συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίζονταν από ελαφρά τεθωρακισμένα, και τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ στοίχισαν τη ζωή σε «έως και πέντε» ανθρώπους στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ ένας Ουκρανός στρατιωτικός τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τρία οδοφράγματα που είχαν υψώσει οι φιλορώσοι κοντά στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».
«Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά.
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει «συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις» στο Κίεβο.
Ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ είχε από τη δική του πλευρά ζητήσει την περασμένη Κυριακή να σταλούν στην περιοχή ρωσικά στρατεύματα.
Επί του πεδίου, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν νωρίτερα ότι σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών σε ένα οδόφραγμα των αυτονομιστών σε μια είσοδο βόρεια του Σλαβιάνσκ και κατόπιν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα, το ένα εκ των οποίων έφερε την ουκρανική σημεία, πέρασαν από το σημείο ελέγχου, το οποίο είχαν πυρπολήσει οι φιλορώσοι. Ωστόσο αργότερα οι ανταποκριτές του ιδίου πρακτορείου μετέδωσαν πως τα τεθωρακισμένα και οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν ήταν πλέον στο σημείο μετά το μεσημέρι. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε από την δική του πλευρά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «αποχώρησαν» από αυτό και ότι το φυλάκιο περιήλθε εκ νέου στον έλεγχο των φιλορώσων οι οποίοι άρχισαν να οχυρώνουν τη θέση αυτή τοποθετώντας σακιά με άμμο.
Ο Πονομαριόφ, αυτοανακηρυγμένος δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, μιας πόλης 100.000 κατοίκων, διέταξε τους άμαχους να εγκαταλείψουν το δημαρχείο.
«Τα σχολεία έχουν κλείσει στις κοινότητες που γειτονεύουν με το Σλαβιάνσκ», ανέφεραν οι αρχές της περιφέρειας του Ντονέτσκ —όπου υπάγεται η πόλη αυτή— οι οποίες από τη δική τους πλευρά έδωσαν στη δημοσιότητα έναν απολογισμό που κάνει λόγο για έναν νεκρό.
Το Σλαβιάνσκ βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών. Άνδρες οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, με στολές αγγαρείας χωρίς διακριτικά και κουκούλες έχουν καταλάβει πολλά δημόσια κτίρια.
Το Κίεβο ανακοίνωσε εξάλλου ότι «απελευθέρωσε» το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 500.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι. Σύμφωνα με τις αρχές στην επέμβαση υπήρξαν «πέντε τραυματίες». Βορειότερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτονομιστών εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρτεμίβσκ.
Η ένταση δεν σταματά να ανεβαίνει και η Μόσχα, η οποία έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση εάν τα «νόμιμα συμφέροντά» της απειληθούν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, κατηγόρησε σήμερα τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία σαν «πιόνι στο γεωπολιτικό παιγνίδι».
Από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος είχε σκοπό να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση.
«Μέχρι στιγμής (οι Ρώσοι) δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατήγγειλε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ένοπλους (. . .) να καταλαμβάνουν κτίρια, να καταδιώκουν όσους δε συμφωνούν μαζί τους, να αποσταθεροποιούν την περιοχή και δεν έχουμε δει τη Ρωσία να παρεμβαίνει για να τους αποθαρρύνει», υπογράμμισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε πως αν η Μόσχα συνεχίσει να αγνοεί τη συμφωνία της Γενεύης και να μην ενεργεί με «περισσότερη περίσκεψη», θα υπάρξουν «συνέπειες και νέες κυρώσεις» από μέρους των ΗΠΑ σε βάρος της. Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε την «εμπρηστική» ρητορική της ρωσικής ηγεσίας.
Ο Πούτιν πάντως στη συνέντευξή του εκτίμησε πως οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση μέχρι τώρα πλήττουν μεν την οικονομία της χώρας του, αλλά η ζημία αυτή δεν είναι τόσο ζωτικής σημασίας.
«Συνολικά προκαλούν (ζημία) διότι γίνονται αξιολογήσεις (της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), τα δάνεια θα μπορούσαν να γίνουν ακριβότερα και ούτω καθεξής. Αλλά (η ζημία) αυτή δεν έχει χαρακτήρα ζωτικής σημασίας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Συνολικά είναι επιζήμιες για όλους, πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και είναι ένα ανέντιμο μέσο» το οποίο πλήττει την εικόνα όσων τις επιβάλουν, υποστήριξε ο Πούτιν αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας —ο οποίος χθες παραλλήλισε την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία με τη Νότια Οσετία— επισήμανε ότι το Κίεβο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει πρώτο βήματα για την εκτόνωση και τη διευθέτηση της κρίσης.
Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, ο Λαβρόφ σημείωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Αυτό είναι απολύτως αναντίρρητο (. . .). Το να προσπαθείς να το αποφύγεις, όπως πράττουν οι Δυτικοί μας εταίροι, το να παρουσιάζεις τα πράγματα σαν στο Κίεβο να κυβερνούν άγγελοι που δεν κάνουν λάθη, αυτό είναι σφάλμα», πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν. . . την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν. Είμαστε υπέρ της άμεσης υλοποίησης μέτρων για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Χθες ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ ότι χρησιμοποιούν την Ουκρανία «σαν πιόνι στο γεωπολιτικό παιγνίδι».
Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο κατήγγειλαν το γεγονός ότι η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι έχει στείλει «ένοπλους πράκτορές» της στο εσωτερικό της χώρας. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην ανατολική Ευρώπη και στη Βαλτική—ήδη αποστέλλει 600 στρατιώτες στην Πολωνία και στα βαλτικά κράτη.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απαίτησε από τη Μόσχα να «αποσύρει» τα στρατεύματά της.
Η Μόσχα ωστόσο ανακοίνωσε αντίθετα την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων, με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να δηλώνει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στα γυμνάσια του NATO στην ανατολική Ευρώπη.
«Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο Σόιγκου.
«Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε μια τέτοια εξέλιξη».
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας στα ρωσικά γυμνάσια θα λάβουν μέρος δυνάμεις από όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ υποσχέθηκε σήμερα το πρωί ότι θα δοθεί μια «σκληρή απάντηση στους τρομοκράτες», προσθέτοντας «μέχρις εξοντώσεώς τους».
Ωστόσο στην Μαριούπολη, μια από τις μεγάλες πόλεις που τελούσαν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων, το δημαρχείο της οποίας ανακοινώθηκε ότι «απελευθερώθηκε» σήμερα το πρωί, η κατάσταση παρέμενε ασαφής.
Δεκάδες φιλορώσοι διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο και απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε αυτό. Στο κτίριο συνέχιζε να κυματίζει η σημαία των αυτονομιστών. Λάστιχα και οδοφράγματα παρέμεναν εκεί που τα τοποθέτησαν οι αυτονομιστές. Το κτίριο ήταν άδειο, καθώς αστυνομικοί έκαναν έρευνες.