Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα πως ο ρόλος της Κίνας είναι «κεφαλαιώδης» για να μεταπειστεί η Βόρεια Κορέα και να μη συνεχίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Ο Ομπάμα πραγματοποίησε τις άνωθεν δηλώσεις κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε στο Τόκιο, όπου άρχισε την περιοδεία του στην Ασία.
«Η συμβολή της Κίνας για να ωθηθεί η Βόρεια Κορέα σε μια διαφορετική κατεύθυνση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η Βόρεια Κορέα διαπράττει εδώ και πολλές δεκαετίες προκλητικές ενέργειες. Είναι η πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου. Με τη συνεργασία της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Κίνας μπορούμε να ασκήσουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε τελικά να ακολουθήσει μια άλλη κατεύθυνση», τόνισε ο Ομπάμα.
Οι δηλώσεις αυτές διατυπώθηκαν την ώρα που η Σεούλ, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο φοβούνται ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει πολύ σύντομα σε τέταρτη πυρηνική δοκιμή.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι κατέγραψε αύξηση της δραστηριότητας στο σημείο όπου πραγματοποιούνται πυρηνικές δοκιμές στα βόρεια σύνορά της, ένδειξη που υποδηλώνει πως μια δοκιμή μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, ιδίως καθώς ο Ομπάμα μεταβαίνει αύριο στη Σεούλ.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Άμπε επέμεινε τη σημασία των στενών δεσμών μεταξύ της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας απέναντι στις απειλές της Βόρειας Κορέας.
Παράλληλα ο Άμπε δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων ασφάλειας και άμυνας και πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να επανεξετάσει την άσκηση του δικαιώματος της συλλογικής αυτοάμυνας.
Ο Άμπε επιδιώκει την άρση της αυτοεπιβληθείσας απαγόρευσης του δικαιώματος της Ιαπωνίας στην αυτοάμυνα ή την παροχή βοήθειας σε σύμμαχο που δέχεται επίθεση.
Οι υποστηρικτές της προσπάθειας αυτής αναφέρουν ότι η άρση της απαγόρευσης θα απελευθερώσει τον ιαπωνικό στρατό για να συνεργαστεί πιο στενά με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, ενώ οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι με την άρση αυτή πολύ πιθανόν η Ιαπωνία να εμπλακεί σε ένοπλες συγκρούσεις στο εξωτερικό.