Δύο μετανάστες οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) απεβίωσαν στη Τζέντα, την μεγαλούπολη που αποτελεί το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο της δυτικής Σαουδικής Αραβίας, ενώ διαγνώστηκαν παράλληλα ακόμη πέντε κρούσματα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Οι νέοι θάνατοι αύξησαν σε 76 τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το MERS σε παγκόσμιο επίπεδο, με 231 κρούσματα, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές.
Οι δύο μετανάστες που απεβίωσαν ήταν 64 και 44 ετών, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.
Ανάμεσα στα πέντε νέα κρούσματα τα οποία διαγνώστηκαν στη Τζέντα τα δύο είναι δύο ξένοι γιατροί ηλικίας 54 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Την περασμένη εβδομάδα κατέλαβε πανικός τα μέλη του ιατρικού προσωπικού στη Τζέντα, κάτι που οδήγησε στο κλείσιμο για να γίνει απολύμανση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης αυτής.
Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα αλ Ραμπία μετέβη προσωπικά στο νοσοκομείο και το υπουργείο διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η κατάσταση είναι πλέον «καθησυχαστική».
Όμως, κατά πληροφορίες που επικαλέστηκαν την περασμένη Τετάρτη τα ΜΜΕ της χώρας, τουλάχιστον τέσσερις ιατροί στο νοσοκομείο Βασιλιάς Φαχντ στη Τζέντα παραιτήθηκαν για να μη χρειαστεί να φροντίσουν ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, προφανώς λόγω του φόβου μόλυνσης.
Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στη Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Στον τελευταίο του απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, τα 93 εκ των οποίων ήταν μοιραία.
Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800 (≈9%).