Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν χθες στη διάρκεια της επίθεσης εναντίον μιας βάσης των Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Σαράντα οκτώ πτώματα, παιδιών, γυναικών και ανδρών, βρέθηκαν στη βάση. Οι σοροί δέκα επιτιθέμενων βρέθηκαν στο εξωτερικό της βάσης. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι 58, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί καθώς περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι από αυτούς πολύ βαριά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, Τόμπι Λέινζερ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η επίθεση εξαπολύθηκε στην πόλη Μπορ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται από την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν. Ένας πρώτος απολογισμός που δόθηκε χθες από την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς και 70 τραυματίες.
Σύμφωνα με τον Λέινζερ, μια ομάδα περίπου 350 νεαρών ένοπλων ανδρών με πολιτικά «κατέφυγαν σε ακραία βία για να ανοίξουν ένα ρήγμα» στον περίβολο της βάσης του ΟΗΕ, που στεγάζει περίπου 5.000 αμάχους, προτού ανοίξουν πυρ.
Οι πολίτες είχαν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από την εθνοτική βία, χαρακτηριστικό αυτής της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες. Ο σκοπός των επιτιθέμενων ήταν προφανώς να σκοτώσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν, σύμφωνα με τον Λέινζερ.
«Όταν αντιληφθήκαμε ότι δεχόμαστε επίθεση, ανταποδώσαμε» και «”η ταχεία αντίδραση” των κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Μπορ –Ινδών, Νεπαλέζων και Νοτιοκορεατών, διευκρίνισε ο Λέινζερ– «έσωσε ζωές».
«Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προστατεύσουμε τη ζωή των ανθρώπων υπό την προστασία μας, περιλαμβανομένης και της καταφυγής στη φονική χρήση δύναμης», προειδοποίησε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ έλαβε μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την ασφάλεια στις άλλες βάσεις του στη χώρα, οι οποίες στεγάζουν συνολικά περίπου 60.000 ανθρώπους διαφόρων εθνοτήτων.
«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν η πιο ζοφερή στην ιστορία του Νοτίου Σουδάν», είπε ο Λέινζερ, επικαλούμενος την επίθεση εναντίον της βάσης αλλά και τις νέες ακρότητες στο Βορρά, στην πετρελαιοφόρο πόλη Μπεντιού, η οποία έχει ξαναπεράσει στον έλεγχο των ανταρτών.
Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, προτού εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και σε αυτόν αντιπαρατίθεντο αρχικά μονάδες πιστές στον πρόεδρο Σάλβα Κίιρ και οπαδοί του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η σύγκρουση έχει λάβει διαστάσεις πολέμου μεταξύ εθνοτήτων και έχει εισέλθει στο εξής «σε έναν κύκλο αντιποίνων», εκτίμησε ο Λέινζερ.
«Είναι ουσιώδες όλες οι κοινότητες να συνειδητοποιήσουν ότι σπρώχνουν τη χώρα στο γκρεμό», είπε.