Για τρίτη διαδοχική ημέρα ένοπλοι φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της διοίκησης, της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών στο Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, ενώ πουθενά στην πόλη δεν φαίνεται να υπάρχουν δυνάμεις πιστές στο Κίεβο.
Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ, στην οποία ανήκει το Σλαβιάνσκ, ο Σεργκέι Ταρούτα, ανακοίνωσε σήμερα πως «μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με συμμετοχή στρατιωτικών μονάδων» βρίσκεται σε εξέλιξη στη ζώνη «για να αφοπλισθούν οι συμμορίτες και να απελευθερωθούν τα κτίρια που έχουν καταλάβει».
Στο Σλαβιάνσκ, την ουκρανική πόλη όπου η κατάσταση είναι περισσότερο ανησυχητική –ένας εκπρόσωπος των μυστικών υπηρεσιών, πιστός στο Κίεβο, σκοτώθηκε με σφαίρες χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών–, η πραγματικότητα ήταν ωστόσο πολύ διαφορετική.
Κανένα ίχνος αυτής της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» δεν ήταν ορατό σήμερα το μεσημέρι. Το Σλαβιάνσκ ελέγχουν οι εξεγερμένοι, ενώ έχουν εξαφανισθεί, ακόμη και από τις παρυφές της πόλης, οι δυνάμεις που είναι πιστές στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.
Κατά μήκος των περίπου 140 χλμ. της οδού που οδηγεί από το Ντονέτσκ στο Σλαβιάνσκ, οι φιλορώσοι εξεγερμένοι έχουν υψώσει πολλά οδοφράγματα όπου ακτιβιστές, μερικές φορές οπλισμένοι, ελέγχουν περιστασιακά τα οχήματα.
Στην είσοδο του Σλαβιάνσκ, τα οδοφράγματα είναι περισσότερα. Μπροστά από την έδρα της δημοτικής διοίκησης, μια δεκαριά ένοπλοι που φορούν την ίδια στολή και έχουν πολύ επαγγελματικό ύφος, διαφέρουν στην εμφάνιση από τους ντόπιους φιλορώσους ακτιβιστές.
Στους γύρω δρόμους, περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και υπόσχονται να παραμείνουν εκεί μέχρι να διοργανωθεί ένα δημοψήφισμα για την ένωσή τους με τη Ρωσία.
«Θέλουμε ένα δημοψήφισμα, όπως αυτό που επέτρεψε στην Κριμαία να ενωθεί με τη Ρωσία. Θα προτιμούσαμε μια αυτονομία στους κόλπους της Ουκρανίας, αλλά η σημερινή κατάσταση μας ωθεί να ζητήσουμε την ένωση με τη Ρωσία», δήλωσε ο 46χρονος δάσκαλος Αλεξάντρ Πλοχότσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει άλλη λύση για να αντιμετωπισθεί η κρίση στην Ουκρανία. «Θα συνεχίσουμε τη δράση μας μέχρι να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα και μέχρι το Κίεβο να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα», τόνισε.