Βαρύ πυροβολικό αναπτύσσουν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ τους συνεχίζονταν όλη τη νύχτα και επαναλαμβάνονται και σήμερα το πρωί, με το Ναγκόρνο – Καραμπάχ στο επίκεντρο.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τέρτερ.
Τουλάχιστον 16 στρατιωτικοί και πολλοί πολίτες σκοτώθηκαν χθες Κυριακή στις σφοδρότερες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές από το 2016, εντείνοντας την αγωνία για τη σταθερότητα στην περιοχή του νότιο Καυκάσου.
Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, αποτελούν την τελευταία ανάφλεξη στη μακρά διαμάχη με επίκεντρο την περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, που βρίσκεται μέσα στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται από Αρμενίους όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν πάνω από 16 στρατιώτες και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν από τις αζέρικες επιθέσεις νωρίς χθες Κυριακή. Η Αρμενία και το Ναγκόρνο ενεργοποίησαν στρατιωτικό νόμο και έθεσαν σε ετοιμότητα τους άνδρες πολίτες.
Το ίδιο έκανε και το Αζερμπαϊτζάν, δηλώνοντας πως οι δυνάμεις του απάντησαν σε χτυπήματα από τη μεριά των Αρμενίων και πως πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν. Σημείωσε επίσης πως κατέλαβε επτά χωριά. Το Ναγκόρνο – Καρα μπάχ αρχικά το αρνήθηκε αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε πως έχασε «κάποιες θέσεις» και πως χάθηκαν ζωές αμάχων.
Διπλωματική φρενίτιδια
Ακολούθησε διπλωματική φρενίτιδα για την εκτόνωση της έντασης, με τη Ρωσία να ζητεί άμεση κατάπαυση πυρός και την Τουρκία να δηλώνει την υποστήρική της προς το – μουσουλμανικό κατά κύριο λόγο – Αζερμπαϊτζάν.
Ο Αμερικανός πρέοδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους τερματισμού της βίας. Έχουμε πολλές καλές σχέσεις στην περιοχή, θα δούμε αν μπορούμε να το σταματήσουμε» δήλωσε.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τη βία, ζήτησε άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και κάθε άλλης ενέργειας που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
«Οι πληροφορίες που αφορούν το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πηγή σοβαρότατων ανησυχιών», έγραψε χθες ο Σαρλ Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter. «Η στρατιωτική δράση πρέπει να σταματήσει, επειγόντως, για να αποτραπεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της βίας. Μια άμεση επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, είναι ο μοναδικός δυνατός δρόμος».
Reports of hostilities from the Nagorno-Karabakh conflict zone are of most serious concern.
Military action must stop, as a matter of urgency, to prevent a further escalation.
An immediate return to negotiations, without preconditions, is the only way forward.
— Charles Michel (@eucopresident) September 27, 2020
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει το Αζερμπαϊτζάν «με όλα της τα μέσα» και κάλεσε την Αρμενία «να εγκαταλείψει την εχθρικότητά της», στον απόηχο των βίαιων συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
«Θα στηρίξουμε τους αδελφούς μας από το Αζερμπαϊτζάν με όλα μας τα μέσα στη μάχη τους να προστατεύσουν την εδαφική ακεραιότητά τους», δηλώνει ο Χουλουσί Ακάρ σε ένα δελτίο τύπου. «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στον Καύκασο είναι η εχθρική στάση της Αρμενίας και πρέπει αμέσως να εγκαταλείψει αυτήν την εχθρικότητα που θα βάλει φωτιά στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Ακάρ.
2. MSB HULUSİ AKAR: Toprak bütünlüğünü koruma mücadelesinde tüm imkânlarımızla sonuna kadar Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin yanında olacağız. Ermenistan’ın bu alçak saldırısını şiddetle kınıyoruz.
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 27, 2020
Η ιστορία
Το Ναγκόρνο – Καραμπάχ αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Παρότι συμφωνήθηκε εκεχειρία το 1994, με χιλιάδες νεκρούς και ακόμα περισσότερους εκτοπισμένους, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συχνά ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις γύρω από την περιοχή και κατά μήκος του αζερο-αρμενικού συνόρου.