Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα μια Απόφαση με την οποία εγκρίνεται μια ειρηνευτική αποστολή με μια δύναμη 12.000 ανδρών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη μιας χριστιανικής παραστρατιωτικής ομάδας και μαχητές του συνασπισμού των ανταρτών Σελεκά στη χώρα αυτή προχθές Τρίτη.
Η αποστολή του ΟΗΕ θα διαδεχθεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου μια ειρηνευτική αποστολή 2.000 στρατιωτικών της Γαλλίας και 6.500 στρατιωτικών από χώρες της Αφρικής, που βρίσκονται σήμερα επί του πεδίου και προσπαθούν να περιορίσουν την παρατεταμένη βία η οποία σπαράσσει την άλλοτε γαλλική αποικία.
Η διεθνής ειρηνευτική αποστολή θα αποτελείται από 10.000 στρατιωτικούς και 1.800 αστυνομικούς.
«Η εντολή τους (. . .) θα επικεντρώνεται στην προστασία των αμάχων, στην αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, στην υποστήριξη της ασφαλούς πρόσβασης των ανθρωπιστικών οργανώσεων, στην παρατήρηση (της κατάστασης) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη μάχη κατά της ατιμωρησίας», δήλωσε ο Ζεράρ Αρό, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Σαμάνθα Πάουερ, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η οποία μόλις επέστρεψε στη Νέα Υόρκη απο μια επίσκεψή της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χαιρέτισε την απόφαση αποκαλώντας την ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στη βία με θρησκευτικά κίνητρα στη χώρα.
Η Πάουερ είπε ότι «μπορεί να επιβεβαιώσει προσωπικά πόσο επείγον είναι να υπάρξει περισσότερη ασφάλεια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», καθώς οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης επιτέλεσαν «ηρωικό έργο και έσωσαν ζωές, αλλά η ανείπωτη φρίκη συνεχίζεται σε μικρά χωριά στην επαρχία» της αφρικανικής αυτής χώρας. Η ίδια σημείωσε πως οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προσφέρουν επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 22 εκατ. δολαρίων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και κάλεσε και άλλες δωρήτριες χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων της υπεσχημένης βοήθειας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την απόφαση και κάλεσε όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σταματήσουν αμέσως τα φονικά, στις στοχευμένες επιθέσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ένας εκπρόσωπος του Μπαν.
Ο ΓΓ ανέφερε ότι πιστεύει πως «αυτή η σημαντική απόφαση της διεθνούς κοινότητας θα οδηγήσει στην άμεση, σταθερή και βιώσιμη υποστήριξη που ο λαός της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας χρειάζεται και αξίζει».
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα βίαια επεισόδια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πάνω από 1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί.
Προχθές Τρίτη τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν παραστρατιωτικές ομάδες χριστιανών, οι λεγόμενες αντιμπαλακά, εξαπέλυσαν επίθεση σε μια πόλη που ελέγχεται από μουσουλμάνους αντάρτες της συμμαχίας Σελεκά σε μια επαρχιακή περιοχή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Κάτοικοι της πόλης Ντεκόα, περίπου 300 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπανγκί, είπαν ότι οι μάχες ανάμεσα στους χριστιανούς παραστρατιωτικούς και τους μουσουλμάνους μαχητές διήρκεσαν πολλές ώρες από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού είπαν ότι έθαψαν οκτώ άμαχους στην πόλη μετά τις μάχες. Κάτοικοι ανέβασαν τον απολογισμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 13 νεκρούς, αλλά πολλοί τραυματίες διέφυγαν σε μια δασική περιοχή και δεν είναι γνωστή η τύχη τους.
Οι αντάρτες Σελεκά, που ενισχύθηκαν από άλλες δυνάμεις που έφτασαν από την πόλη Κάγκα – Μπανγκόρο 75 χιλιόμετρα βόρεια, απέκρουσαν τις επιθέσεις, αναγκάζοντας τους χριστιανούς πολιτοφύλακες σε υποχώρηση. «Ήταν βαριά οπλισμένοι. Τους απωθήσαμε» είπε τηλεφωνικά ένας διοικητής των ανταρτών Σελεκά, γνωστός ως συνταγματάρχης Άλι.
Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής —παρά το ότι το υπέδαφός της είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χρυσό και διαμάντια—, βυθίστηκε στο χάος όταν οι Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο του 2013. Οι ομάδες αυτοάμυνας αντιμπαλακά, που άρχισαν να δρουν για την προστασία αρχικά του χριστιανικού πληθυσμού από βιαιοπραγίες μουσουλμάνων ανταρτών, κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.