Δύο χρόνια χρειάστηκαν για να ομολογήσουν οι δύο ψαράδες την απάτη τους, όσο η έρευνα ήταν ακόμα ανοιχτή.
Και κατηγορήθηκαν τελικά για κακούργημα, επειδή έφεραν ψάρι από άλλη λίμνη σε διαγωνισμό ψαρέματος στη Γιούτα.
Η κατάθεσή τους ήρθε βέβαια πάνω στην ώρα, καθώς η εξέταση του νικητήριου ψαριού έδειξε ότι προερχόταν από άλλη λίμνη.
Σε μεγάλες περιπέτειες μπήκαν λοιπόν ο 45χρονος Robert Dennett και ο 35χρονος Kamron Wootton, οι οποίοι έφαγαν 2 χρόνια με αναστολή, αλλά και 24μηνη απαγόρευση ψαρέματος.
Οι ψαράδες έφεραν ένα μεγάλο λαβράκι από άλλη λίμνη, ώστε να κερδίσουν τον διήμερο διαγωνισμό ψαρέματος στη λίμνη Πάουελ της νότιας Γιούτα τον Οκτώβριο του 2018.
Οι κριτές εντόπισαν ωστόσο μερικές ευδιάκριτες διαφορές ανάμεσα στο νικητήριο λαβράκι και τα τυπικά λαβράκια της συγκεκριμένης λίμνης.
Και ζήτησαν τη βοήθεια της επιστήμης, ώστε να αποφανθούν με αποφασιστικό τρόπο ότι η υπόθεση βρομούσε.
Η καταδίκη των δύο ψαράδων σηματοδοτεί μάλιστα την πρώτη φορά στην αλιευτική ιστορία της πολιτείας που καταδικάζεται κάποιος για απάτη σε διαγωνισμό ψαρέματος!
Κι όλα αυτά για να αποσπάσουν το χρηματικό έπαθλο των 2.500 δολαρίων του νικητή από τις άλλες 25 ομάδες που συμμετείχαν.
Μόνο που το λαβράκι που προσκόμισαν στην κριτική επιτροπή, ένα από τα 5 ψάρια που χρειάζονται για να φύγεις νικητής, δεν ήταν από κείνη τη λίμνη. Αυτό δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του διαγωνισμού της Γιούτα στους «New York Times».
Οι διοργανωτές κάλεσαν ειδικούς να εξετάσουν το ψάρι και πέρασαν από ανάκριση τους νικητές. Και τότε αυτοί ζήτησαν δικηγόρο! Το ψάρι έφτασε τελικά στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Γιούτα και τον Μάιο του 2019 είχαν την επίσημη απάντηση: το ψάρι δεν ήταν δυνατό να προέρχεται από τη λίμνη Πάουελ.
Και βρήκαν επίσης από πού προερχόταν, από λίμνη 290 χιλιόμετρα μακριά. Ο πολιτειακός νόμος ορίζει ότι είναι παράνομο να μεταφέρεις ζωντανά ψάρια χωρίς επίσημη άδεια, κι αυτή ήταν άλλη μια κατηγορία που βάρυνε τους δύο ψαράδες.
Οι δύο άντρες δήλωσαν τελικά ένοχοι τον Αύγουστο, όσο η έρευνα έφτανε στο τέλος της.