Εντολή απέλασης δύο Ρώσων διπλωματών για διενέργεια κατασκοπείας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας. Εκείνοι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 72 ωρών, καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητα πρόσωπα.
Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η εισαγγελία της Βουλγαρίας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον δύο Ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας. Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται ότι «τα δύο πρόσωπα είχαν επαφές με Βούλγαρους πολίτες οι οποίοι είχαν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της χώρας» και «σε ορισμένες περιπτώσεις στους Βούλγαρους πολίτες δίνονταν χρηματικές αμοιβές».
Σύμφωνα με τις Εισαγγελικές Αρχές της Βουλγαρίας, οι δύο Ρώσοι διενεργούσαν στη χώρα κατασκοπευτική δραστηριότητα από το 2016, συγκεντρώνοντας πληροφορίες που αφορούσαν στα σχέδια εκσυγχρονισμού του Βουλγαρικού Στρατού και τη στρατιωτική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Ιβάν Γκέσεφ, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τις ενέργειες της υπηρεσίας του και την πορεία των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρία, δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ενημερώθηκε για την απόφαση η πρεσβεία της Ρωσίας στη Σόφια.
Το πρακτορείο TASS μεταδίδει από τη Σόφια ότι προς το παρόν η ρωσική πρεσβεία στη βουλγαρική πρωτεύουσα δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.
Η Μόσχα δεν θα αφήσει αναπάντητη την κίνηση της Σόφιας
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης της Βουλγαρίας δεν θα μείνει αναπάντητη και πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος τη Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι, λίγες ώρες αφότου η Σόφια αποφάσισε να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία.
Ο Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε τη Βουλγαρία, λέγοντας ότι «συμπλήρωσε τον κατάλογο των χωρών που εξυφαίνουν πανομοιότυπα σκάνδαλα κατασκοπείας κατά της Ρωσίας», προσθέτοντας ότι οι ανακοινώσεις της εισαγγελίας και του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας «σαν να έχουν γραφεί με καρμπόν».
Ο Σλούτσκι δήλωσε επίσης ότι «η Τσεχία, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Αυστρία είναι οι χώρες που κατά την διάρκεια του 2020 προέβησαν στις ίδιες ενέργειες με παρόμοια στην ουσία επιχειρηματολογία». Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο ότι οι απελάσεις αυτές να συνιστούν «μέρος μια στρατηγικής περαιτέρω δαιμονοποίησης της Ρωσίας στην Ευρώπη».
(Φωτογραφία αρχείου)