Τα βίαια επεισόδια που αμαυρώνουν την προεκλογική εκστρατεία στη Βολιβία καταδίκασε η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη χώρα, καθώς απομένει κάτι λιγότερο από ένας μήνας προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, κι ενώ η πολιτική κρίση δεν μοιάζει να αποκλιμακώνεται.
Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λα Πας «καταδίκασε» τα «βίαια επεισόδια» που «θέτουν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών» κι εμποδίζουν «διάφορα πολιτικά κινήματα να κάνουν εκστρατεία», με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
Ο ΟΗΕ παροτρύνει «όλες τις πολιτικές δυνάμεις» να φροντίσουν ότι «η εκστρατεία θα διεξαχθεί σε κλίμα ασφάλειας, ελευθερίας και μη βίας», με βάση «την ανοχή, την πολιτισμένη συμπεριφορά και τον αμοιβαίο σεβασμό».
Η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών επικαλέστηκε ιδίως τα «γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου», όταν καταγράφηκαν «εννιά βίαιες ενέργειες» σε διάφορες πόλεις της Βολιβίας, εναντίον διαφόρων κομμάτων: αυτού του πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, κεντρώου υποψήφιου για την προεδρία, του Κινήματος προς τον σοσιαλισμό (MAS) του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, αλλά και του τοπικιστικού κινήματος του δεξιού πολιτικού Λουίς Φερνάντο Καμάτσο.
Το Σαββατοκύριακο, κυκλοφόρησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στιγμιότυπα που εικονίζουν ιδίως αυτοκίνητα του MAS που παρενοχλούνται από πολιτικούς αντιπάλους του. Πανό του κόμματος πυρπολήθηκαν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο υποψήφιος του MAS για την προεδρία είναι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε.
Περίπου 7,3 εκατομμύρια Βολιβιανοί θα κληθούν στις κάλπες τη 18η Οκτωβρίου για να αναδείξουν νέο πρόεδρο, νέο αντιπρόεδρο και να ανανεώσουν πλήρως τη σύνθεση του κοινοβουλίου, εκλέγοντας 130 βουλευτές και 36 γερουσιαστές.
Οι εκλογές αυτές θα γίνουν κάτι περισσότερο από έναν χρόνο έπειτα από τη διαδικασία του 2019, η οποία ακυρώθηκε μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας εναντίον του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, που βρισκόταν στην εξουσία από το 2006 και η τότε εκλογική επιτροπή είχε ανακοινώσει πως κέρδισε τέταρτη συναπτή θητεία.
Έπειτα όμως από διαδηλώσεις και επεισόδια, αφού εγκαταλείφθηκε από τον στρατό και την αστυνομία και κατόπιν απαίτησης του επιτελείου, ο Έβο Μοράλες κατέληξε να παραιτηθεί προτού ζητήσει και λάβει πολιτικό άσυλο αρχικά στο Μεξικό και πλέον στην Αργεντινή, καταγγέλλοντας πραξικόπημα.
Ο Λουίς Άρσε, διάδοχός του στην ηγεσία του MAS και υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία, προηγείται με διαφορά ως προς τις προθέσεις ψήφου, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του καθολικού ιδρύματος Jubileo: συγκεντρώνει το 29,2%, ακολουθούμενος από τον Κάρλος Μέσα (19%) και τον Λουίς Φερνάντο Καμάτσο (10,4%).
Η μεταβατική πρόεδρος, η δεξιά πρώην γερουσιάστρια Τζανίνε Άνιες, αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά της.
Βάσει του Συντάγματος, ανακηρύσσεται νικητής από τον πρώτο γύρο ο υποψήφιος που συγκεντρώνει το 50% συν μία ψήφο ή το 40% αν έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.
Εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα διεξαχθεί την 29η Νοεμβρίου.