Τη στήριξη του Βερολίνου στις διαδικασίες επανένωσης της Κύπρου ζήτησε ο «υπουργός Εξωτερικών» του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους Εζντίλ Ναμί, σε δηλώσεις του οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Der Spiegel.
Ο κ. Ναμί έκανε λόγο για μια «ιστορική ευκαιρία» η οποία δεν πρέπει να χαθεί, καθώς, όπως είπε, «οι δύο πλευρές είναι έτοιμες, έπειτα από 40 χρόνια, για αυτό το βήμα».
«Οι Γερμανοί είναι ισχυροί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικοί στα θέματα επανένωσης. Εμείς οι Τουρκοκύπριοι συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους πιο φτωχούς Ανατολικογερμανούς, διότι δεν είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, όπως το νότιο τμήμα του νησιού και μας έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία», ανέφερε ο κ. Ναμί, ο οποίος, όπως επισημαίνεται από το περιοδικό –το οποίο τον αναφέρει ως «υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κύπρου»–, συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη της Καγκελαρίας στο Βερολίνο.
Ο τουρκοκύπριος πολιτικός επισήμανε ακόμη ενδεικτικά ότι οι τουρκοκύπριοι φοιτητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Έρασμος» και «Σωκράτης», ενώ οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να έχουν άμεσες εμπορικές σχέσεις με χώρες της ΕΕ και δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις.
Ο κ. Ναμί τονίζει ότι οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται πολύ πίσω από τους Ελληνοκύπριους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και εκτιμά ότι χρειάζεται ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα προκειμένου να πλησιάσουν το ευρωπαϊκό επίπεδο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα άλλαζε για την Ευρώπη με ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου, ο Εζντίλ Ναμί σημειώνει ότι «με τα έως τώρα αναξιοποίητα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του νησιού θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να περιορίσει την εξάρτησή της από την Ρωσία», ενώ όταν ερωτάται πότε θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπογραφεί η επανένωση, τονίζει ότι είναι ζήτημα λίγων μηνών, αλλά «για αυτό θα πρέπει να κινηθεί γρηγορότερα η ελληνική πλευρά». Τονίζει πάντως ότι «κανείς δεν επιθυμεί μια λύση δύο κρατών» και τάσσεται υπέρ μιας ομοσπονδιακής δομής, με δύο ισότιμα κρατίδια. «Η πολιτική βούληση υπάρχει. Τώρα πρέπει να γίνει και πράξη», σημειώνει.