Η Ουκρανία πλήρωσε «ένα τεράστιο τίμημα» για την επιλογή της να προσεγγίσει την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα από το Κίεβο ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, αναφερόμενος στην απώλεια της Κριμαίας, η οποία ενώθηκε με την Ρωσία.
Ωστόσο έτσι δόθηκε στην Ουκρανία μια «τεράστια ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό της χώρας», πρόσθεσε, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρέι Ντεστσίτσια.
«Αυτήν τη φορά μην αφήσετε να ξεφύγει αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο Σικόρσκι, υπαινισσόμενος τις ελπίδες της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004 που διαψεύστηκαν.
Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μετέβη στο Κίεβο για να υποστηρίξει τις νέες ουκρανικές αρχές, εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για τις «ωμές ενέργειες» και τις «πράξεις πειρατείας» των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.
Ερωτηθείς από τους Πολωνούς δημοσιογράφους για την παράδοση άνευ μάχης των Ουκρανών στρατιωτικών στην Κριμαία, ο Ντεστσίτσια εξήγησε ότι «η ασφάλεια των ανθρώπων» ήταν προτεραιότητά τους με δεδομένη την μεγάλη υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων.
«Πιστεύουμε ότι κανείς στην Ουκρανία ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην ρωσική κοινωνία δεν θέλει τον πόλεμο», συνέχισε.
Ωστόσο, αν η Ρωσία επιτεθεί στην ανατολική Ουκρανία, «θα αμυνθούμε, τόσο οι ένοπλες δυνάμεις μας όσο και οι ομάδες αυτοάμυνας που έχουν συσταθεί εκεί», σημείωσε ο Ντεστσίτσια.
Ο Σικόρσκι επισήμανε παράλληλα ότι θα μεταβεί σήμερα το απόγευμα στην Οδησσό, ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετέβη την περασμένη εβδομάδα στο Ντονέτσκ. «Θέλουμε να παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση σε αυτές τις περιοχές, (που αποτελούν) αντικείμενο εξωτερικών πιέσεων», σημείωσε.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Πολωνία, μέλος της ΕΕ, θα επιδιώξει να επωφεληθεί η Ουκρανία από την εμπειρία της και αναφέρθηκε σε τρεις τομείς: την αποκέντρωση του κράτους, τα δημοσιονομικά και τον αγώνα κατά της διαφθοράς.
Τέλος ανακοίνωσε ότι η Πολωνία ήταν αναγκασμένη «λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση» να αναστείλει την λειτουργία του προξενείου της στην Σεβαστούπολη, «του μόνου προξενείου μιας χώρας της ΕΕ», και ότι εφεξής οι κάτοικοι της χερσονήσου θα πρέπει να μεταβαίνουν στο προξενείο της Οδησσού για να τους χορηγείται θεώρηση διαβατηρίου (βίζα).