Για ακόμα μια φορά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν, επέμεινε ότι δεν παραβίασε τους υγειονομικούς κανόνες για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του στη χώρα του, δίνοντας και πάλι εξηγήσεις για την παρουσία του σε δείπνο που προκάλεσε σκάνδαλο στην Ιρλανδία και αποδυνάμωσε τη θέση του στις Βρυξέλλες.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό σημείωσαν χθες το βράδυ σε ανακοίνωσή τους ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες» παρά τις εξηγήσεις που έδωσε ο Χόγκαν.
«Είναι σαφές ότι ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν διέπραξε παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων όταν ταξίδεψε στην Ιρλανδία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ο πρωθυπουργός Μάρτιν και ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Λίο Βαράντκαρ.
«Οι κυβερνητικές οδηγίες αξίωναν σαφώς από αυτόν να περιορίσει τις μετακινήσεις του για 14 ημέρες» προσθέτουν εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Επίσης θα έπρεπε να έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του από και προς το Κίλνταρ μόνον στις απολύτως απαραίτητες και δεν θα έπρεπε να έχει παραστεί στο δείπνο» της λέσχης γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζουν.
Ωστόσο ο Χόγκαν επέμεινε χθες ότι τήρησε όλους τους κανόνες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Δεχόμενος πιέσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Χόγκαν περιέγραψε σε ανακοίνωση τεσσάρων σελίδων την επίσκεψη που έκανε στη χώρα του από τις 31 Ιουλίου έως τις 21 Αυγούστου.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία έχει τη δικαιοδοσία να τον απολύσει, του ζήτησε να περιγράψει λεπτομερώς τις πράξεις και τις κινήσεις του κατά το 20ήμερο ταξίδι του στη γενέτειρά του.
Στην αναφορά του αυτή, ο Χόγκαν αναγνώρισε για τρίτη φορά ότι «δεν θα έπρεπε να έχει παραστεί σε αυτό το δείπνο», το οποίο είχε διοργανωθεί για τα 50 χρόνια της λέσχης γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου μαζί με άλλους 82 προσκεκλημένους, το οποίο οδήγησε πολλούς σε παραίτηση, μεταξύ των οποίων τον Ιρλανδό υπουργό Γεωργίας Ντάρα Καλίρι.
Σημειώνοντας ότι είχε λάβει «τη διαβεβαίωση των διοργανωτών ότι το δείπνο αυτό θα γίνει με σεβασμό σε όλους τους υγειονομικούς κανόνες», πρόσθεσε ότι δεν είχε «κανέναν λόγο να το αμφισβητήσει αυτό καθώς κι ένα μέλος της ιρλανδικής κυβέρνησης θα μετείχε επίσης στην εκδήλωση».
Καθώς επίσης μετέβη στην Ιρλανδία από το Βέλγιο, το οποίο λόγω του σχετικά υψηλού ποσοστού του κρουσμάτων νέου κορονοϊού δεν βρίσκεται στον «πράσινο» κατάλογο του Δουβλίνου με τις ασφαλείς χώρες, ο Χόγκαν δεσμευόταν νομικά να μείνει μόνος του σε απομόνωση για 14 ημέρες.
Στη λεπτομερή αναφορά του για το ταξίδι του, ο Χόγκαν ανέφερε ότι επισκέφθηκε τρεις φορές την κομητεία Κίλνταρ, μία προτού επιβληθεί σε αυτήν καραντίνα και δύο τις οποίες έκανε, όπως επισημαίνει, για να πάρει σημαντικά έγγραφα σχετικά με το εμπόριο και το διαβατήριό του.
Επίσης σημείωσε ότι είχε θέσει εαυτόν σε απομόνωση έως ότου βγήκε αρνητικό το τεστ που έκανε για τον νέο κορονοϊό.
«Λυπάμαι ειλικρινά που απάντησα στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσα»
Παράλληλα σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο δημόσιο ιρλανδικό δίκτυο RTE, ο Χόγκαν υπεραμύνθηκε και εκεί του γεγονότος ότι έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών μετά την άφιξή του στην Ιρλανδία.
«Έκανα ό,τι ήταν δυνατό για να εξασφαλίσω ότι δεν θα θέσω οποιονδήποτε σε κίνδυνο», διαβεβαίωσε. Σε επίσκεψή μου στο νοσοκομείο «εξετάστηκα και ήμουν αρνητικός στην COVID-19 και ο γιατρός μου μου είπε ότι ήμουν ελεύθερος να φύγω» διηγήθηκε στο RTE, αιτιολογώντας την απόφασή του να τερματίσει την καραντίνα του.
Κατά την ίδια συνέντευξη ζήτησε εξάλλου ξανά συγγνώμη για τη συμμετοχή του στο δείπνο, λέγοντας ότι «έκανε λάθος» και ότι αισθάνεται «ντροπή».
Ωστόσο στην ανακοίνωση της ιρλανδικής κυβέρνησης αναφέρεται σαφώς ότι ο Χόγκαν «δεν θα έπρεπε να έχει μετάσχει στο δείπνο» αυτό.
«Ο κόσμος έχει δίκιο να θυμώνει για τις ενέργειες αυτές με δεδομένες τις θυσίες που πολλοί έχουν αναγκαστεί να κάνουν για να συμμορφωθούν με τους κανόνες για τη δημόσια υγεία» υπογραμμίζεται από την ιρλανδική κυβέρνηση σε αυτήν και επισημαίνεται ότι «η καθυστερημένη και διστακτική του αντίδραση υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του κόσμου».
Επίσης δύο ημέρες πριν από τη συμμετοχή του στο δείπνο ένας Ιρλανδός αστυνομικός σταμάτησε τον Επίτροπο της ΕΕ και του έκανε σύσταση επειδή μιλούσε στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσε. «Λυπάμαι ειλικρινά που απάντησα στο τηλέφωνο ενώ οδηγούσα» δηλώνει σχετικά με αυτό στη λεπτομερή αναφορά του.
Η υπόθεση αυτή με τον Χόγκαν προέκυψε εν μέσω ενός ευαίσθητου πλαισίου συνεχιζόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και η παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιέπλεκε κι άλλο τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Επίσης η παραίτηση, κάτι σχετικά σπάνιο, ενός Επιτρόπου εξακολουθεί να αποτελεί μια ευαίσθητη υπόθεση καθώς επηρεάζει συνολικά τη γεωγραφική και πολιτική ισορροπία που διέπει την Κομισιόν.
Κάθε χώρα μέλος της ΕΕ διαθέτει μια θέση Επιτρόπου. Και η ομάδα των 26 Επιτρόπων της οποίας προεδρεύει η φον ντερ Λάιεν είναι αποτέλεσμα μιας ισορροπημένης δόσης ανάμεσα στις κύριες πολιτικές οικογένειες της ΕΕ, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματά τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.
Τίποτε εξάλλου δεν εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση που ο Χόγκαν αποχωρήσει, η Ιρλανδία θα καταφέρει να διατηρήσει τη θέση του Επιτρόπου Εμπορίου, την οποία μπορεί να εποφθαλμιά μια άλλη χώρα.