Αυτήν την Κυριακή κρίνεται ο διάδοχος του Λούλα ντα Σίλβα στην προεδρία της Βραζιλίας και οι δύο αντίπαλοι, Ντίλμα Ρουσέφ και Ζοζέ Σέρα ελπίζουν σε… κακοκαιρία την Κυριακή, ώστε να προσέλθει στις κάλπες όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ψηφοφόρων.

Αν και η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στη Βραζιλία, το Σάββατο αρχίζει ένα τετραήμερο αργιών που τελειώνει την Τρίτη, και πολλοί θα προτιμούσαν να το περάσουν στις παραλίες, δικαιολογώντας την απουσία τους ή πληρώνοντας ένα μικρό πρόστιμο. Η αποχή κυμαίνεται συνήθως περί το 18%.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος έχει το ιστορικά ανεπανάληπτο ποσοστό δημοτικότητας του 80%, εγκαταλείπει το θώκο την 1η Ιανουαρίου 2011.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν την υποψήφια του κόμματός του, την 62χρονη Ντίλμα Ρουσέφ, βουλγαρικής καταγωγής, αδιαφιλονίκητο φαβορί: κέρδισε 47% των ψήφων στον πρώτο γύρο και συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αντιμετωπίζει τον 68χρονο Ζοζέ Σέρα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSDB) που απέσπασε το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Και οι δύο υποψήφιοι καυχώνται για το επαναστατικό τους παρελθόν. Η Ρουσέφ εκπαιδεύτηκε για να γίνει αντάρτισσα και να πολεμήσει τη στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία (1964-1985)· φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Ο Σέρα ήταν ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του καθεστώτος και αναγκάστηκε να εξοριστεί το μεγαλύτερο διάστημα της χούντας. Και οι δύο έχουν εμπειρία από δημόσια αξιώματα: ο Σέρα υπήρξε κυβερνήτης της πολιτείας Σάου Πάουλου, που θεωρείται η ισχυρότερη στη χώρα, και υπουργός Υγείας· η Ρουσέφ υπηρέτησε στο υπουργείο Ενέργειας και ως προσωπάρχης του Λούλα, μια θέση που ισοδυναμεί με την πρωθυπουργία.

Η εκστρατεία των δύο υποψηφίων χαρακτηρίστηκε από ένταση τις τελευταίες ημέρες. Ο Λούλα έχει ρίξει όλο του το βάρος στην υποστήριξη της υποψηφίας του PT, προκαλώντας ακόμα και εσωκομματικές επικρίσεις από για την προσπάθειά του να διατηρήσει ζωντανό το λεγόμενο «λουλίσμο». Η ένταση πήρε και απροσδόκητες τροπές. Η Ρουσέφ μόλις γλίτωσε όταν κάποιος της πέταξε ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Ο Σέρα προπηλακίστηκε από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος κι εισήχθη σε νοσοκομείο, ωστόσο ο πρόεδρος τον κατηγόρησε ότι προσποιήθηκε πως δέχθηκε επίθεση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ψηφοθηρήσει.

Η υποψήφια των Πρασίνων Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος υπό το Λούλα, εξέπληξε πολλούς στον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων. Αλλά αρνήθηκε να διαλέξει πλευρά, παίζοντας πιθανώς καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του δεύτερου γύρου.

Συνολικά 136 εκατ. Βραζιλιάνοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.