Η πανδημία απειλεί τον προγραμματισμένο για τις 11 Φεβρουαρίου 2021 Χορό της Κρατικής Όπερας Βιέννης σύμφωνα με τον νέο διευθυντή του ξακουστού βιεννέζικου λυρικού θεάτρου Μπόγκνταν Ρόσιτς.
Για τον Ρόσιτς, που έδωσε συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα Heute η επόμενη, 65η μεταπολεμικά, διοργάνωση του Χορού της Κρατικής Όπερας θα ήταν μία πρεμιέρα, «ωστόσο αυτή την στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει εάν θα υπάρξει την ερχόμενη χρονιά, καθώς υπό τις τρέχουσες συνθήκες είναι μία εξαιρετική πρόκληση, αφού συγκεντρώνει στο κτίριο της Όπερας έως και 7.300 επισκέπτες»
Ο Μπόγκνταν Ρόσιτς δεν θέλει να είναι βιαστικός σε μία απόφασή του ως προς την πραγματοποίηση ή την ακύρωση της εκδήλωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και επισημαίνει ότι «φυσικά και κάνουμε τις σκέψεις μας και είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό» μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη.
Ταυτόχρονα ο ίδιος προσθέτει ότι «υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτή μία διοργάνωση του Χορού και αυτό δεν είναι η απόφασή μου, αλλά αποτελεί την ντε φάκτο κατάσταση».
Γιορτάζοντας του χρόνου την 65η διοργάνωσή του μεταπολεμικά, ο θεωρούμενος χορός των χορών είναι προγραμματισμένος για την 11η Φεβρουαρίου 2021 στο μοναδικού κάλλους κτίριο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.
Ο Χορός της Κρατικής Όπερας αποτελεί το επιστέγασμα κάθε αποκριάτικης περιόδου, με τις χοροεσπερίδες στην αυστριακή πρωτεύουσα να ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 450 και να διοργανώνονται στα δεκάδες ξακουστά και ιστορικά βιεννέζικα ανάκτορα και μέγαρα, συγκεντρώνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες και αποφέροντας στη βιεννέζικη οικονομία σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ σε έμμεσα ή άμεσα έσοδα.
Ο Χορός συνοδεύεται από την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας Βιέννης, που απαρτίζεται από μέλη της φημισμένης Φιλαρμονικής της Βιέννης, τα οποία συμμετέχουν με τον τρόπο αυτό στο θεωρούμενο «δεύτερο εθνικό πολιτιστικό γεγονός για την Αυστρία».
Το πρώτο είναι βέβαια η παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης, την οποία παρουσιάζει ανέκαθεν από την καθιέρωσή της η βιεννέζικη Φιλαρμονική στο Μέγαρο Μουσικής, δωρεά του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη και μαικήνα των Τεχνών Νικόλαου Δούμπα.
Πέρα από την αίγλη του, ως κοσμοπολίτικου γεγονότος της χρονιάς σε διεθνή κλίμακα, ο Χορός της Κρατικής Όπερας, που το μεγαλύτερο μέρος του μεταδίδεται απ΄ ευθείας από τη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση και από μια σειρά τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού, προσφέρεται και ως τόπος κορυφαίων συναντήσεων σε πολιτικό, οικονομικό, διπλωματικό και καλλιτεχνικό επίπεδο.
Από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Χορός, που οι ρίζες του ανάγονται στο 1877, έχει ανακηρυχθεί «η καλύτερη χοροεσπερίδα σε παγκόσμιο επίπεδο», καθώς, όπως τονίζουν, συνοδεύεται από την «καλύτερη ορχήστρα», χορεύει σε αυτόν το «καλύτερο μπαλέτο» και όλα αυτά στην «πιο όμορφη αίθουσα χορού στον κόσμο», λόγοι αρκετοί για να του δοθεί και ο τίτλος του «επίσημου κρατικού χορού της Αυστρίας».
Μιμητές στο εξωτερικό, ο Χορός της Κρατικής Όπερας της Βιέννης έχει βρει στο παρελθόν στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, την Πράγα και τη Δρέσδη, στις οποίες τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ο αντίστοιχος χορός της βιεννέζικης Όπερας.