Από σπίτι σε σπίτι φαίνεται να έγινε κατά κύριο λόγο η μετάδοση του κορονοϊού στη Βρετανία, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, εξηγώντας γιατί η χώρα του δεν είναι πιθανόν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γαλλίας και να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στον χώρο εργασίας.
«Δεν εξετάζουμε επί του παρόντος να το κάνουμε αυτό» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο του BBC, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Βρετανία θα επιβάλλει την χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας όπως αποφάσισε η Γαλλία.
«Ο λόγος είναι ότι τα στοιχεία από το πρόγραμμα Εξέτασης και Ιχνηλάτησης του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) όσον αφορά τη μετάδοση της νόσου δείχνουν ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό αυτή γίνεται από νοικοκυριό σε νοικοκυριό, συνήθως σε ένα από τα σπίτια των δύο» νοικοκυριών, σημείωσε.
«Πιστεύουμε ότι το ποσοστό των ανθρώπων στους οποίους μεταδόθηκε στον χώρο εργασίας είναι σχετικά χαμηλό βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας» πρόσθεσε.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεκτείνει την μελέτη που στηρίζεται στα τεστ που γίνονται για την COVID-19 σε εθνικό επίπεδο, με στόχο να υπάρχουν εβδομαδιαίως στοιχεία για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού από 400.000 ανθρώπους, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα μελλοντικές τοπικές εξάρσεις του ιού, όπως τονίζει το ΑΜΠΕ.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι αρχικά σχεδιάζει να γίνονται ανά δεκαπενθήμερο ως τον Οκτώβριο διαγνωστικά τεστ για τον SARS-CoV-2 σε 150.000 ανθρώπους στην Αγγλία, ενώ σήμερα γίνονται σε 28.000 ανθρώπους.
Η μελέτη αυτή που στηρίζεται στις διαγνωστικές εξετάσεις και γίνεται από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων της χώρας, θα επεκταθεί επίσης στην Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, έχοντας ως στόχο να υπάρχουν εν τέλει στοιχεία από 400.000 τεστ σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Χάνκοκ σημείωσε ότι η έρευνα αυτή θα βοηθήσει να καλυφθεί το κενό που υπάρχει όσον αφορά την γνώση των αρχών για το ποιοι άνθρωποι είχαν τον ιό, αλλά ήταν ασυμπτωματικοί.
«Το να καταφέρουμε να κάνουν το τεστ άνθρωποι που ήταν ασυμπτωματικοί αποτελεί προφανώς μια πρόκληση διότι συχνά και οι ίδιοι δεν το γνωρίζουν ότι είχαν κολλήσει τον ιό και αυτή η έρευνα θα μας βοηθήσει να τον εντοπίζουμε ακόμη και μεταξύ ανθρώπων που δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς» πρόσθεσε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC TV.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η έρευνα αυτή θα δώσει μια καλύτερη εικόνα όσον αφορά τον επιπολασμό του ιού σε πανεθνικό επίπεδο, όπως και ότι θα επιτρέψει στις αρχές να εστιάσουν στις περιοχές στις οποίες μπορεί να υπάρχουν τοπικές εξάρσεις, ώστε λιγότεροι άνθρωποι να επηρεάζονται από τα όποια περιοριστικά μέτρα θα λαμβάνονται σε τοπικό επίπεδο για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Σε αυτό το πνεύμα ο Χάνκοκ πρόσθεσε ότι η Βρετανία σχεδιάζει να εισαγάγει μια τακτική εξέταση για την COVID-19 στο σύνολο του πληθυσμού, ώστε να μπορέσει να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και να περιορίσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν πλήξει σοβαρά τη χώρα.
Επίσης η κυβέρνηση δοκιμάζει μια σειρά από νέα, γρηγορότερα διαγνωστικά τεστ, τα οποία μπορούν να δώσουν άμεσα αποτελέσματα, και τα οποία ελπίζει ότι θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν προς το τέλος του έτους.
«Τα μαζικά τεστ, τα τεστ στον πληθυσμό, με τα οποία μετατρέπουμε σε κανόνα την τακτική εξέταση των ανθρώπων, κάτι που θα μας επιτρέψει να ξαναδώσουμε πίσω κάποιες από τις ελευθερίες, αποτελούν ένα τεράστιο σχέδιο της κυβέρνησης τώρα» σημείωσε ο Χάνκοκ προς τον ραδιοσταθμό του BBC.