Τη διεξαγωγή έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών.

Στο μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνεται: «Θα συγκαλέσω συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την Τετάρτη στις 12 για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λευκορωσία. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον του και ελεύθερα να εκλέξει τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι μη αποδεκτή και δεν μπορεί να επιτραπεί».

«Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το μέλλον του και να εκλέγει ελεύθερα τον ηγέτη του. Η βία εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη» τόνισε ο Μισέλ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον Λευκορώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 9η Αυγούστου, αλλά και για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, που διεκδικούσε έκτη θητεία στον θώκο, ισχυρίζεται ότι βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων έχει κερδίσει στις εκλογές με ποσοστό 80%.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν πώς μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στη Λευκορωσία. Μεταξύ των αρχικών σκέψεων είναι η δημιουργία ενός ταμείου για τα θύματα της καταστολής στη χώρα, η χρηματοδότηση σχεδίων προκειμένου να υποστηριχθεί ο πλουραλισμός στα μέσα ενημέρωσης, προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, ενίσχυση των ανταλλαγών φοιτητών με την ΕΕ καθώς και ευκολότερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας για τους Λευκορώσους.

Εξάλλου η Πολωνία, η Τσεχία, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) και η Δανία έχουν ζητήσει από την ΕΕ να μεσολαβήσει μεταξύ του Λουκασένκο και της αντιπολίτευσης.

Η Γερμανία απειλεί με επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά του Μινσκ

Η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, απείλησε σήμερα να επεκτείνει τις κυρώσεις που ήδη έχει αποφασιστεί να επιβληθούν σε αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τη βία που ασκήθηκε κατά των διαδηλωτών που ζητούν την παραίτηση του Αλεξάντρ Λουκασένκο, έπειτα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του στην προεδρία της χώρας.

«Βλέπουμε επίσης την πιθανότητα να επεκταθούν οι κυρώσεις σε άλλους αξιωματούχους της χώρας» δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας επίσης ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να αναλάβει μια μεσολαβητική αποστολή που να έχει στόχο την επαλήθευση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Λευκορωσία.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ κάλεσε σήμερα τον στρατό της Λευκορωσίας να μην κάνει χρήση βίας καθώς οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται κατά της επανεκλογής πριν από μία εβδομάδα με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, του προέδρου της χώρας.

«Καλώ τον στρατό της Λευκορωσίας να μην αμαρτήσει κατά του λαού του κάνοντας χρήση βίας» δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πρόσθεσε ότι θαυμάζει το θάρρος των διαδηλωτών, κάλεσε τον πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο να επιδιώξει έναν διάλογο μαζί τους και σημείωσε ότι ο λαός στη Λευκορωσία αξίζει την αλληλεγγύη και την υποστήριξη.

Λιθουανία: Ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία θα συνιστούσε «εισβολή»

Ρωσική στρατιωτική βοήθεια στη Λευκορωσία θα συνιστούσε «εισβολή» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

«Δεν υπάρχουν λόγοι για στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία και καμία νομική ή άλλη βάση γι’αυτό. Αυτό θα συνιστούσε εισβολή στη χώρα και θα κατέστρεφε τα τελευταία ίχνη της ανεξαρτησίας της» δήλωσε ο Λινκεβίσιους σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

«Η Ρωσία θα διακινδύνευε πολλά αν το έκανε, δεδομένου αυτού που γίνεται στην Λευκορωσία, δεδομένης της λαϊκής υποστήριξης. Θα πρέπει να καταλάβει ότι μια εισβολή δεν θα ήταν αιτιολογημένη ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε πολιτικά» πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον επί σειρά ετών πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ότι η Μόσχα προτίθεται να βοηθήσει την Λευκορωσία στο πλαίσιο ενός συλλογικού στρατιωτικού συμφώνου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Παράλληλα ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Λιθουανίας για την εθνική ασφάλεια και άμυνα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα αντιδράσει σε στρατιωτική άσκηση της Λευκορωσίας που γίνεται κοντά στα σύνορά της και ότι θα παρακολουθεί στενά τα σχέδια της Λευκορωσίας για την μετακίνηση επιπρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή.

«Πιστεύουμε ότι (η άσκηση) δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Λιθουανία δεν θα αντιδράσει με κανέναν τρόπο» σημείωσε ο Νταΐνιους Γκαϊζάουσκας.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τα σχέδια της Λευκορωσίας για την ανάπτυξη επιπρόσθετων στρατευμάτων στην περιοχή Γκρόντνο και να τον ενημερώσουν αμέσως για οποιεσδήποτε εξελίξεις, δήλωσε ο σύμβουλός του σε δημοσιογράφους.

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι σκοπεύει να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στις 17 ως τις 20 Αυγούστου κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας και στην περιοχή Γκρόντνο, η οποία συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία.