Ευθύνες στη Μόσχα ότι «έχει θέσει την Κριμαία υπό κατοχή ενώ προσπαθεί να την προσαρτήσει στην επικράτειά της» επέρριψε σήμερα ο πρόεδρος Ρόσεν Πλέβνελιεφ.
Από το βήμα της Βουλής της Βουλγαρίας τόνισε ότι «δεν πρέπει να τρέφουμε οποιεσδήποτε αυταπάτες για την ‘κληρονομιά’ της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού ολοκληρωτικού κράτους» και συνέχισε, κατηγορώντας τη Ρωσία πως «προετοιμάζει στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κυρίαρχο κράτος», υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα βουλευτών του GERB.
«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιστρέψει στα χρόνια του ‘Ψυχρού πολέμου’. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για την εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και των δημοκρατικών θεμέλιων της Ουκρανίας διά της τήρησης και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, το οποίο δεν επιτρέπει τη στρατιωτική παρέμβαση σε ένα κυρίαρχο κράτος. Ο λαός της Ουκρανίας έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για το μέλλον του με έντιμες και δημοκρατικές εκλογές. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να τρέφουμε οποιεσδήποτε αυταπάτες για την ‘κληρονομιά’ της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνιστικού ολοκληρωτικού κράτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στη διπλωματία. Η Ρωσία, ωστόσο, ήδη έχει θέσει υπό κατοχή την Κριμαία και είναι δυνατόν να την προσαρτήσει, στη βάση παράνομου τοπικού δημοψηφίσματος. Η διένεξη στην Ουκρανία είναι πολύ επικίνδυνη και με μακροπρόθεσμες συνέπειες. Αν συνεχιστεί η κλιμάκωση, θα συγκαλέσω το Συντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας!», υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρόεδρος.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών συμπερασμάτων από τις πρόσφατες διαβουλεύσεις του κ. Πλέβνελιεφ με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Βουλγαρίας, σημείωσε ότι «η βούληση για ειρήνη είναι στη βάση της ΕΕ, η οποία αποτελεί απάντηση της προοδευτικής ευρωπαϊκής σκέψης σε δύο παγκόσμιους πολέμους με εκατομμύρια θύματα» και ότι «η διεύρυνση της Δημοκρατίας προς την Ανατολή είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ΕΕ στα περασμένα 15 χρόνια».
Ο Βούλγαρος πρόεδρος κάλεσε την Ευρώπη «να κοιτάξει με προτεραιότητα στη Γεωργία και στη Μολδαβία και να υπογράψει Συμφωνία Σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, στην περίπτωση που επιθυμεί κάτι τέτοιο».
«Τεράστιο προπαγανδιστικό τέχνασμα, που διαστρεβλώνει με ωμό τρόπο την αλήθεια», χαρακτήρισε την τοποθέτηση του κ. Πλέβνελιεφ περί της «κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία» ο πρόεδρος του εθνικιστικού «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ.