Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν σήμερα την Ιταλία ότι θα πρέπει να τηρήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους της, μία ημέρα μετά αφότου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε το πρόγραμμα στήριξης της ιταλικής οικονομίας που περιλαμβάνει μείωση των φόρων και υποσχέσεις για αύξηση των δαπανών.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο’ Κόνορ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, στις οποίες περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τους χαμηλόμισθους και μια δέσμευση ότι το κράτος θα αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές του απέναντι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουμε ότι είναι ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», ιδίως για τις χώρες που έχουν πολύ υψηλό δημοσιονομικό χρέος, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος. Ο Ο’ Κόνορ τόνισε επίσης ότι η Ιταλία, το χρέος της οποίας εκτιμάται από την Επιτροπή ότι θα αγγίξει φέτος το 133% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μείωση του χρέους της μεσοπρόθεσμα.
Η κυβέρνηση του Ρέντσι θα πρέπει να υποβάλει το μεταρρυθμιστικό και δημοσιονομικό πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτροπής των ενδεχόμενων δημοσιονομικών κινδύνων στην ΕΕ. «Θα τα εκτιμήσουμε για να καθορίσουμε εάν είναι επαρκή όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ιταλική κυβέρνηση», κατέληξε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων την Τετάρτη, επανήλθε σήμερα, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα, στράφηκε εναντίον των πλούσιων που δεν ξέρουν τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο να μην μπορεί «να βγει μία φορά την εβδομάδα» γιατί δεν έχει να πληρώσει ούτε για μια πίτσα.
«Εκείνοι που ειρωνεύονται (σ.σ. οι πιο εύποροι) δεν έχουν την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει να κερδίζεις 1.500 ευρώ τον μήνα, να πρέπει να παραιτηθείς από την ιδέα να αγοράσεις ένα βιβλίο στο παιδί σου, να μην μπορείς να βγεις έξω ένα βράδυ την εβδομάδα για να φας μια πίτσα», είπε ο Ρέντσι.
Το μέτρο που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις την Τετάρτη αφορούσε τη μείωση των φόρων εισοδήματος για 10 εκατομμύρια φορολογούμενους, κάτι που θα στοιχίσει στο κράτος 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Για μας είναι προφανές ότι αν βάλουμε στην τσέπη των Ιταλών 1.000 ευρώ επιπλέον (κάθε χρόνο), θα στηριχθεί η κατανάλωση: πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο, ιστορικής σημασίας», υποστήριξε ο Ρέντσι, διευκρινίζοντας ότι οι προτάσεις του θα ωφελήσουν περισσότερο τους φτωχούς και τη μεσαία τάξη. «Δεσμεύτηκα, μέχρι την 1η Μαΐου, να βάλω 10 δισεκατομμύρια ευρώ στις τσέπες 10 εκατομμυρίων Ιταλών που κερδίζουν λιγότερα από 25.000 ευρώ ετησίως, και θα το κάνω», πρόσθεσε.
Στα συνδικάτα, που εκφράζουν αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου, διαβεβαίωσε ότι η πρότασή του μπορεί να χρηματοδοτηθεί πλήρως και ότι είναι «το πιο αριστερό μέτρο των τελευταίων ετών, αυτού που, τέλος πάντων, θεωρώ εγώ ως αριστερά».