Η παραδοσιακή υπαίθρια «Συναυλία θερινής νυκτός» της ξακουστής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης, που είχε αναβληθεί λόγω του κορονοϊού, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά χωρίς την παρουσία κοινού.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ η νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της Συναυλίας -η οποία τα τελευταία χρόνια μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα σε πάνω από 80 χώρες του κόσμου- εξαρτάται από τις περαιτέρω εξελίξεις της πανδημίας και επιβεβαιώθηκε τώρα από τους αρμόδιους θεσμούς.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, «λόγω της πανδημίας δυστυχώς δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση του κοινού στους κήπους των ανακτόρων Σένμπρουν στον χώρο των θεατών και όλες οι πύλες που οδηγούν στο πάρκο θα είναι κλειστές για λόγους ασφαλείας», αλλά εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση.
Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα της Συναυλίας -στην οποία την Φιλαρμονική της Βιέννης, που φέτος γιορτάζει 178 χρόνια από την ίδρυση της, θα διευθύνει ο Ρώσος αρχιμουσικός Βαλέρι Γκεργκίεφ- προβλέπει ως σολίστ τον διάσημο Γιόνας Κάουφμαν σε άριες των Ζουλ Μεσενέ, Έμεριχ Κάλμαν και Τζιάκομο Πουτσίνι.
Όπως δήλωσε ο Ντάνιελ Φρόσαουερ, γενικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Βιέννης, κεντρικό θέμα της Συναυλίας, την οποία πάντα διοργανώνει η ίδια η ορχήστρα, θα είναι “Η αγάπη”, με το πρόγραμμα να είναι αφιερωμένο σε επιλεγμένα έργα από το χώρο των συναυλιών, ταινιών, μπαλέτου, όπερας και οπερέτας, «προσφέροντας στο κοινό μια αξέχαστη βραδιά».
Κάθε χρόνο συγκέντρωνε κατά μέσο όρο 100.000 επισκέπτες
Η πρωτότυπη, υπαίθρια και με ελεύθερη είσοδο «Συναυλία θερινής νυκτός», που τα προηγούμενα 16 χρόνια την παρακολουθούσαν κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο 100.000 επισκέπτες, μαζί με τις πολλές δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, σε μία μοναδική για κάτι τέτοιο ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, τους κήπους των πρώην ανακτόρων του Σένμπρουν.
Η Ορχήστρα ακολουθεί, όπως αναφέρει σχετικά, τους στόχους της πολιτιστικής πολιτικής της, να κάνει δηλαδή δυνατή την πρόσβαση ενός ευρύτερου κοινού στην κλασική μουσική, καθιερώνοντας την και σε ένα χώρο πέραν του μέχρι τώρα κοινού της.
Ενώ την πρώτη χρονιά πραγματοποίησης της συναυλίας, πριν από δεκαέξι χρόνια, αναμένονταν 25.000 επισκέπτες, τελικά προσήλθαν πάνω από 90.000 και πριν από οκτώ χρόνια (το 2012) ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 140.000 (που αποτελεί το απόλυτο “ρεκόρ”), ενώ, ένα είδος “ρεκόρ” θα καταγραφεί και εφέτος που με ζωντανή παρουσία δεν θα υπάρχει κανένας θεατής.
Με την παραδοσιακή Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της, από το Μέγαρο Φίλων της Μουσικής στην αυστριακή πρωτεύουσα -το οποίο είχε δωρίσει ο μεγάλος Έλληνας μαικήνας των Τεχνών Νικόλαος Δούμπας- η Φιλαρμονική της Βιέννης, καλωσορίζει την καινούρια χρονιά κάθε πρώτη του νέου έτους, με εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές στον κόσμο.
Με την, επίσης παραδοσιακή πλέον, θερινή της συναυλία στο Σένμπρουν, πέραν από τις εκεί πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο προϋπαντούν μαζί της το καλοκαίρι, αλλά βέβαια, εφέτος, εξαιτίας του κορονοϊού, θα καλωσορίσουν το φθινόπωρο, και αυτό μόνον τηλεοπτικά.
Στην Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία παρουσιάζονται σχεδόν αποκλειστικά και μόνον έργα της “μουσικής δυναστείας” των Στράους, ενώ ποικίλα και διαφόρων συνθετών είναι εκείνα που εκτελούνται στη Συναυλία στο Σένμπρουν, ωστόσο και οι δύο συναυλίες έχουν τεράστια διεθνή απήχηση και μία μοναδική προβολή της Βιέννης, της θεωρούμενης “Πρωτεύουσας της μουσικής”.