Η κυβέρνηση της Λιβύης διέταξε τη Δευτέρα το στρατό να ανακτήσει τον έλεγχο των λιμανιών και των τερματικών σταθμών φόρτωσης πετρελαίου στην ανατολική περιοχή της χώρας. Οι σταθμοί και τα λιμάνια βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτικών ομάδων, που ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα έσοδα του πετρελαίου.
Ο Νούρι Αμπού Σαχμάιν, πρόεδρος της Γενικής Εθνοσυνέλευσης (του κοινοβουλίου) της Λιβύης, διέταξε τον στρατό και τις πιστές στην κυβέρνηση παραστρατιωτικές ομάδες να σχηματίσουν στρατιωτική δύναμη, να «ελευθερώσουν τα λιμάνια και να σπάσουν την πολιορκία» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Ομάρ Χουμαϊντάν μιλώντας στο Lana, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης. «Η στρατιωτική επιχείρηση που θα εκπληρώσει αυτό το σκοπό θα αρχίσει μέσα σε μία εβδομάδα», σύμφωνα με τη διαταγή από τον πρόεδρο της Γενικής Εθνοσυνέλευσης (GNC) η οποία επιβεβαιώθηκε και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τον εκπρόσωπο του κοινοβουλίου. Από την πλευρά τους οι αντάρτες έχουν διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του πλοίου θα ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου».
Η κυβερνητική διαταγή αυτή ανακοινώθηκε καθώς ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Βόρειας Κορέας ολοκλήρωσε την φόρτωση αργού πετρελαίου στο τερματικό σταθμό Ες Σίντερ που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Αξιωματούχοι του τερματικού σταθμού ανέφεραν ότι το δεξαμενόπλοιο ολοκλήρωσε μεν τη φόρτωση, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τον τερματικό σταθμό. «Το δεξαμενόπλοιο έχει ολοκληρώσει τη φόρτωση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Ες Σίντερ», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Η αξία του φορτίου υπολογίζεται σε σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια. Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 37.000 τόνων αγκυροβόλησε στον τερματικό σταθμό το Σάββατο και σύμφωνα με πηγές της λιβυκής κρατικής εταιρείας National Oil Corp (NOC), που έχει διαμηνύσει ότι θα μηνύσει όποιον προσπαθήσει να αγοράσει το πετρέλαιο αυτό, το πλοίο ανήκει σε εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν είναι σαφές πού θα προσπαθήσει να μεταφέρει το αργό αποπλέοντας από το λιμάνι της Λιβύης.
Η ανεξάρτητη εφημερίδα Libya Herald ανέφερε την Κυριακή ότι ναυτικές δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις έξω από τον τερματικό σταθμό φόρτωσης πετρελαίου Ες Σίντερ παρακολουθώντας το δεξαμενόπλοιο, η άφιξη του οποίου στην ανατολική Λιβύη προκάλεσε νέα κρίση μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών που από τον περασμένο Ιούλιο ελέγχουν τις εγκαταστάσεις μεταφόρτωσης πετρελαίου.
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν απείλησε το Σάββατο να δώσει διαταγή να βομβαρδιστεί το δεξαμενόπλοιο εάν επιχειρήσει να εξάγει αργό πετρέλαιο. Η διαμάχη για τον πετρελαϊκό πλούτο της Λιβύης αυξάνει τους φόβους της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα ή ακόμη και τον «κατακερματισμό» της καθώς η εύθραυστη κυβέρνηση ουσιαστικά έχει αποτύχει να ελέγξει τις ανταρτικές ομάδες οι οποίες συνέβαλαν τα μέγιστα στην πτώση του Καντάφι το 2011 και τώρα αψηφούν ανοιχτά την κρατική εξουσία.