Η κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ένας «εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός» και η Μόσχα ενδεχομένως να υποστεί μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο ίδιος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να στραφούν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου, εγκαταλείποντας τη Ρωσία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της.
Όπως είπε ο Χέιγκ στην τηλεόραση του BBC, το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία είναι «υπερβολικά σύντομο».
«Ο κόσμος δεν θα μπορέσει να το θεωρήσει ελεύθερο ή δίκαιο δημοψήφισμα», είπε ο Χέιγκ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα αδιαφορεί για την οργή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της στην Κριμαία.
«Θεωρώ ότι (οι Ρώσοι) πράγματι ενδιαφέρονται για τις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στις πράξεις τους. Οι αντιδράσεις αυτές είναι έντονες», τόνισε ο Χέιγκ και συμπλήρωσε ότι αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, «μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες εμπορικές και οικονομικές επιπτώσεις».
Τα πιθανά μέτρα, όπως το πάγωμα της βίζας και η απαγόρευση των μετακινήσεων «θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη των εμπλεκομένων».
«Αυτά είναι δεδομένα που θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα σημαίνουν ότι (η επέμβαση στην Ουκρανία) υπήρξε ένας εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός».
Παρότι δεν έχουν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις, ο Χέιγκ προειδοποίησε ότι η απουσία προόδου μέσω των διαπραγματεύσεων θα «επιφέρει τον πραγματικό κίνδυνο μίας ένοπλης σύρραξης».