Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα στη Γενεύη, προειδοποίησε πως η πανδημία του κορονοϊού θα είναι πιθανόν «πολύ μακρά».
Η Επιτροπή Επειγουσών Καταστάσεων του οργανισμού, που συνεδρίαζε από χθες για τέταρτη φορά προκειμένου να επανεκτιμήσει την πανδημία, «υπογράμμισε πως η διάρκειά της θα είναι οπωσδήποτε πολύ μακρά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο ΠΟΥ.
«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να εκτιμά πως ο κίνδυνος που θέτει η Covid-19 είναι πολύ αυξημένος», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Η επιτροπή επειγουσών καταστάσεων» (που αποτελείται από 18 μέλη και 12 συμβούλους) «υπογράμμισε τη σημασία μιας απόκρισης που πρέπει να είναι εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια» απέναντι στην πανδημία.
Ο κορονοϊός έχει μολύνει τουλάχιστον 17,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει περισσότερους από 680.000 θανάτους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση στοιχεία από επίσημες πηγές.
Η επιτροπή ζήτησε από τον ΠΟΥ να δώσει σε όλες τις χώρες ρεαλιστικές οδηγίες για τον τρόπο απόκρισης στην πανδημία,«προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οι αποκρίσεις στην επιδημία να εξασθενίσουν, σε ένα πλαίσιο κοινωνικοοικονομικών πιέσεων».
Η επιτροπή συνιστά επίσης στον ΠΟΥ να επιταχύνει τις έρευνες για τα σημεία που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, κυρίως για τη ζωική προέλευσή του και τους πιθανούς τρόπους εξάπλωσής του μέσω των ζώων.
Ζητεί επίσης να διευκρινιστούν σημεία όπως «οι τρόποι μετάδοσης (του ιού), οι ενδεχόμενες μεταλλάξεις του, η ανοσία και οι συσχετίσεις προστασίας».
Η συνεδρίαση της επιτροπής, που διήρκησε έξι ώρες, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη, με ορισμένους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος μέσω βιντεοσύνδεσης. Αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σε τρεις μήνες.
«Αυτή η πανδημία είναι μια υγειονομική κρίση που βλέπουμε μια φορά στα εκατό χρόνια και τα αποτελέσματά της θα είναι αισθητά τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Πολλές επιστημονικές ερωτήσεις απαντήθηκαν, πολλές είναι εκείνες που περιμένουν ακόμη να απαντηθούν», πρόσθεσε. «Η πλειονότητα των κατοίκων της Γης μπορούν να μολυνθούν, ακόμη κι εκείνοι που δεν κατοικούν στις ζώνες που έχουν πληγεί σκληρά».
Τεστ σε κάθε κάτοικο του Βιετνάμ θα πραγματοποιήσουν οι αρχές
Η παραθαλάσσια πόλη Ντανάνγκ του Βιετνάμ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό σε ολόκληρο τον πληθυσμό της του 1,1 εκατομμυρίου, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της καθώς τα 40 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν σήμερα σε όλη την χώρα συνδέονται με το τουριστικό αυτό θέρετρο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 586 και των νεκρών σε τρεις.
Τοπικοί αξιωματούχοι υγείας διενήργησαν 8.247 τεστ για κορονοϊό στην Ντανάνγκ από τις 25 Ιουλίου όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά η πιο πρόσφατη εστία του ιού.
Η ικανότητα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ θα αυξηθεί σε 8.000 με 10.000 ημερησίως, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Παράλληλα, οι αρχές της πρωτεύουσας, του Ανόι, ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν περίπου 49.000 τεστ από την Πέμπτη που διατάχθηκε η μαζική διενέργεια τεστ για όλους όσοι είχαν επιστρέψει πρόσφατα από την δημοφιλή παράκτια πόλη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έως και 800.000 τουρίστες στην Ντανάνγκ, το νέο επίκεντρο του κορονοϊού στη χώρα, έχουν φύγει από την 1η Ιουλίου με προορισμό άλλες περιοχές της χώρας. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι πάνω από 41.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τα τρία νοσοκομεία της πόλης έκτοτε.
Τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα συνδέονται με τα τρία αυτά νοσοκομεία της Ντανάνγκ και πρόκειται για ασθενείς ηλικίας από δύο έως 78 ετών.
Η χώρα ανέφερε χθες τους πρώτους δύο θανάτους από COVID-19 και ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σήμερα σε τρεις.
Το Βιετνάμ έχει καταγράψει νέα κρούσματα του κορονοϊού και σε άλλες πόλεις περιλαμβανομένων του Ανόι και της Χο Τσι Μιν, από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην κοινότητα έπειτα από διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών στην Ντανάνγκ.