Η εξέλιξη του κόσμου στον τελευταίο αυτό αιώνα μόνο ραγδαία μπορεί να λογιστεί, με τις λογής επιστημονικές τομές και τεχνολογικές καινοτομίες να αλλάζουν άρδην το τοπίο της σύγχρονης εποχής.

Ως αποτέλεσμα των ραγδαίων οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ανακατατάξεων, νέα επαγγέλματα γεννήθηκαν, νέες ευκαιρίες επαγγελματικής προκοπής δηλαδή μέσα από την έλευση του ηλεκτρισμού και των άλλων καθοριστικών σημείων καμπής του 20ού αιώνα.

Βεβαίως, στα παραλειπόμενα της Ιστορίας πέρασαν μια σειρά από θέσεις εργασίας που εξαφανίστηκαν από προσώπου γης, καθώς δεν χώρεσαν στο νέο μοντέλο ζωής που καθόρισε η μοντέρνα περίοδος.

Κι έτσι τιμημένα επαγγέλματα του παρελθόντος, συχνά με αιώνες ζωής, είδαν τον οριστικό χαμό τους…

Ευθυγραμμιστής κορίνων μπόουλινγκ

Τα περίφημα «pinsetters» ήταν νεαρά αγόρια που ευθυγράμμιζαν τις πεσμένες κορίνες στους διαδρόμους του μπόουλινγκ στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα παιδιά εργάζονταν μέχρι τα μεσάνυχτα ή και αργότερα και η θέση ήταν μάλιστα αξιοζήλευτη σε όρους παιδικής εργασίας, όταν οι εναλλακτικές δηλαδή ήταν εφημεριδοπώλης και λούστρος…

«Ωτακουστής» εχθρικών αεροπλάνων

Πριν από την εποχή των ραντάρ που τα άλλαξαν όλα, τα στρατεύματα χρησιμοποιούσαν πρώιμες ακουστικές συσκευές για να εντοπίζουν τους ήχους των κινητήρων των αντίπαλων μαχητικών. Ναι, αυτές!

Ανθρώπινο ξυπνητήρι

Το πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα είναι φαίνεται διαχρονικό και το ανθρώπινο δαιμόνιο σκαρφίστηκε τον ευφάνταστο αυτό τρόπο για να σηκώνεται έγκαιρα για τη δουλειά του: τα ανθρώπινα ξυπνητήρια! Οι εργαζόμενοι στον κλάδο χρησιμοποιούσαν βέργες, ξύλα, ακόμα και πετραδάκια, για να χτυπούν τις πόρτες και τα παράθυρα του υπναρά. Τόσο ενοχλητικοί δηλαδή όσο και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μαραφέτια…

Κόφτης πάγου

Πριν γενικευτούν οι σύγχρονες τεχνικές ψύξης, τα ψυγεία πάγου ήταν μονόδρομος για τη διατήρηση των τροφών. Κάποιος έπρεπε να κόψει τον πάγο λοιπόν που παρέδιδαν καθημερινά αντίστοιχες υπηρεσίες και εδώ μπαίνει ο κόφτης πάγου, ο άνθρωπος που όργωνε παγωμένες λίμνες και βουνά κόβοντας μεγάλα παγωμένα κομμάτια με πριόνια. Ήταν ένα επικίνδυνο επάγγελμα μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες…

Μπόγιας αρουραίων



Άλλο ένα περίφημο ευρωπαϊκό επάγγελμα, είχε καθήκοντα να μειώνει τους πληθυσμούς των τρωκτικών στις πόλεις. Διέτρεχαν φυσικά ασύλληπτους κινδύνους μολύνσεων και δαγκωμάτων, βοήθησαν όμως καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης μολυσματικών νόσων στον ευρωπαϊκό πληθυσμό…

Φανοκόρος

Οι φανοστάτες, οι στύλοι με τα φανάρια για τον φωτισμό των δημόσιων χώρων δηλαδή, χρειάζονταν καθημερινή φροντίδα και κάποιος έπρεπε να την κάνει. Χρησιμοποιώντας μακριές βέργες, οι φανοκόροι άναβαν, έσβησαν και ανεφοδίαζαν τους φανοστάτες μέχρι να τους εξαφανίσει η έλευση του ηλεκτρισμού…



Γαλατάς

Και πάλι πριν γενικευτεί η χρήση του σύγχρονου ψυγείου, ο γαλατάς ήταν επιφορτισμένος να παραδίδει πρωί-πρωί με την αυγούλα το φρέσκο γάλα, καθώς δεν υπήρχε τρόπος να διατηρηθεί για πολύ. Και αυτή ήταν ακριβώς η καθημερινή ρουτίνα του γαλατά…

Οδηγός κορμών

Πολύ πριν η τεχνολογία και οι υποδομές για τη μεταφορά των κορμών με φορτηγά γίνει προσιτή, οι οδηγοί κορμών τους κατηύθυναν από τα δάση μέσω ποταμών στα σημεία επεξεργασίας τους. Μιλάμε για τα σπάργανα της σύγχρονης υλοτομίας…

Χειριστής τηλεφωνικού κέντρου

Οι χειριστές τηλεφωνικών κέντρων αποτελούσαν άλλοτε αναπόσπαστο τμήμα των τηλεφωνικών δικτύων του πλανήτη, πολύ πριν η σύγχρονη τεχνολογία αφανίσει και αυτή τη θέση εργασίας. Οι δεσποινίδες εξυπηρετούσαν τα υπεραστικά τηλεφωνήματα και έκαναν πολλά ακόμα, όταν ήρθε και τις βρήκε η συμφορά: η ψηφιακή τεχνολογία…

Άρπαγας πτωμάτων



Το μακάβριο επάγγελμα του 19ου αιώνα είχε μια απλή μεν, δύσκολη δε, αποστολή: να αφαιρεί σορούς ανθρώπων από τα μνήματα και να τα μεταφέρουν στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων για το μάθημα της ανατομίας. Κι αυτό γιατί η ανεύρεση πτώματος με νόμιμα μέσα ήταν και σπάνιο αλλά και δύσκολο γραφειοκρατικά, έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια λύση για να μορφωθούν οι μελλοντικοί γιατροί. Δεν είναι να απορείς λοιπόν που τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατέφευγαν σε τέτοιους τρόπους για να βρουν τα πολύτιμα πτώματα και είναι σίγουρο ότι οι «body snatchers» έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ιατρικής…

Διασκεδαστής βιομηχανικών εργατών

Μιλάμε ουσιαστικά για εκφωνητές, ανθρώπους με ωραία χροιά και καλή άρθρωση δηλαδή, με αποστολή να διαβάζουν μυθιστορήματα κυρίως σε βιομηχανικούς εργάτες για να ψυχαγωγούνται την ώρα εργασίας τους. Οι εκφωνητές αυτοί πληρώνονταν συνήθως ρεφενέ από τους ίδιους τους εργάτες, ενώ δεν ήταν σπάνιο να κάνουν τη διαφορά στον τομέα τους, διαβάζοντας «αριστερά» αναγνώσματα και συνδικαλιστές εκδόσεις. Η ιστορία τους μάλιστα είναι συνυφασμένη με τις βιοτεχνίες παραγωγής πούρων…