Το «δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση» επαναβεβαίωσε σήμερα με έμφαση η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ζητώντας να μην χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα λόγοι ασφαλείας ή υγείας προκειμένου να εμποδιστεί αυτό το βασικό δικαίωμα.
«Σε αυτή την περίοδο όπου γεγονότα όπως η πανδημία της Covid-19 εγείρουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, και όπου οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για υποστήριξη του κινήματος Black Lives Matter δείχνουν τη σημασία (του δικαιώματος στη διαδήλωση)», η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δημοσίευσε οδηγίες που διευκρινίζουν την έννοια της «ειρηνικής συνάθροισης», και τις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το ΑΜΠΕ.
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα ανεξάρτητο σώμα που αποτελείται από 10 ειδικούς, είναι επιφορτισμένη να εξακριβώνει την καλή εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το άρθρο 21 του οποίου επιβεβαιώνει το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση.
«Η συμμετοχή σε μια ειρηνική συνάθροιση προκειμένου να εκφραστεί, να εορτασθεί, ή να διεκδικηθεί ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» και αποτελεί «βάση μιας δημοκρατικής κοινωνίας», δήλωσε ο Κριστόφ Χέινς, εισηγητής του κειμένου.
«Όλοι, παιδιά, αλλοδαποί, γυναίκες, εργαζόμενοι μετανάστες, αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά, με διάφορες μορφές: σε ιδιωτικούς ή σε δημόσιους χώρους, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, διαδικτυακά», ανέφερε.
Η Επιτροπή υπενθύμισε στις κυβερνήσεις τις υποχρεώσεις τους: να επιτρέπουν τις ειρηνικές συναθροίσεις και να προστατεύουν τους διαδηλωτές, να μην τις απαγορεύουν χωρίς να υπάρχει επιτακτική αιτιολόγηση.
«Γενικές αιτίες όπως η δημόσια τάξη ή η δημόσια ασφάλεια δεν αποτελούν στέρεες βάσεις για την απαγόρευση ειρηνικών συναθροίσεων», ανέφερε ο Χέινς.
Στις οδηγίες που δημοσιοποίησε η Επιτροπή διευκρινίζεται επίσης πως οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να φορούν μάσκες και κουκούλες, πως οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να ανακτούν προσωπικά δεδομένα προκειμένου να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές, ούτε να μπλοκάρουν το διαδίκτυο.
Η Επιτροπή υπογραμμίζει τέλος το δικαίωμα των δημοσιογράφων και των παρατηρητών των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καλύπτουν και να τεκμηριώνουν τις συγκεντρώσεις «περιλαμβανομένων εκείνων που είναι απαγορευμένες και βίαιες».
Με την πανδημία του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει τουλάχιστον 650.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο, πολλές κυβερνήσεις απαγόρευσαν τις συναθροίσεις πέραν ενός ορισμένου αριθμού ανθρώπων.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαδηλώσεις υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter, μετά τον φόνο τον Μάιο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από λευκό αστυνομικό, συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και καταλήγουν συχνά σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης.