Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πλέον ενεπλάκη και προσωπικά σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς μετά την διαρροή στο Διαδίκτυο ηχητικών αποσπασμάτων από συνδιαλέξεις του με το γιο του, δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες του με άλλους αρχηγούς κρατών υπεκλάπησαν παράνομα, πιθανόν από πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι είχαν σκοπό να τον κατασυκοφαντήσουν.
Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής ενός θρησκευτικού τάγματος, του Χιζμέτ, πρώην σύμμαχός του, ο Φετουλάχ Γκιουλέν, κρύβεται πίσω από τις «κατασκευασμένες» ηχογραφήσεις που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και φέρονται να αποκαλύπτουν ότι τα φαινόμενα διαφθοράς αφορούσαν τον πολύ στενό κύκλο του Τούρκου πρωθυπουργού.
Άλλα τέσσερα ηχητικά αποσπάσματα αναρτήθηκαν στον ιστότοπο YouTube αυτή την εβδομάδα, κάτι που ο Ερντογάν θεωρεί πως εντάσσεται σε μια εκστρατεία με στόχο την σπίλωση του κόμματός του πριν από τις τοπικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την 30ή Μαρτίου και τις προεδρικές εκλογές αργότερα μέσα στο 2014.
«Οι συνομιλίες μου με πρωθυπουργούς και προέδρους παρακολουθούνται» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης του με εκπροσώπους τουρκικών μέσων ενημέρωσης. «Μίλησα με τον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν χτες το βράδυ. Μόνο οι διεθνείς μυστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονται για το περιεχόμενο αυτών των συνδιαλέξεων. Εδώ στην Τουρκία, ωστόσο, ο εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει μια αυθαίρετη κατηγορία και να δώσει εντολή να υποκλαπεί το περιεχόμενο μιας τέτοιας τηλεφωνικής συνομιλίας».
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το δίκτυο του τάγματος Χιζμέτ του Γκιουλέν αποκτά εδώ και δεκαετίες όλο και πιο μεγάλη μυστική επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα και υποκλέπτει επί χρόνια χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξαπολύει ποινικές διώξεις εναντίον αντιπάλων του και να επηρεάζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει πως θα υπάρξουν και άλλες διαρροές, ενδεχομένως ακόμη πιο προσωπικής φύσεως. «Θέλω να τονίσω ότι δεν γίνονται μόνο υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά (ίσως υπάρχει) φωτογραφικό υλικό», είπε. «Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο των οικογενειακών δεσμών, ή σχέσεων εκτός της οικογένειας, παραβιάζει όλους τους κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Κι αν θεωρείτε ότι έχετε δικαίωμα να δημοσιεύσετε (τέτοιο οπτικό υλικό) στα κοινωνικά μέσα, λυπάμαι, αλλά δεν δέχομαι ένα τέτοιο Ίντερνετ», πρόσθεσε.
Σε μία από τις φωνητικές ηχογραφήσεις, η οποία αναρτήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να προτρέπει τον υπουργό Δικαιοσύνης να επιταχύνει μια δικαστική υπόθεση εναντίον του ιδιοκτήτη διαφόρων μέσων ενημέρωσης Αϊντίν Ντογάν, κάτι που πυροδοτεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του επιχειρηματία και της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο Ντογάν δήλωσε στην εφημερίδα Χουριέτ ότι η συνομιλία, εάν είναι αληθινή, σηματοδοτεί μια «ξεκάθαρη παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία», κάτι που θα κλονίσει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν ωστόσο υπεραμύνθηκε σήμερα της στάσης που τήρησε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας. «Τι μπορεί να είναι πιο φυσικό από το να πω στον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακολουθήσει στενά μια υπόθεση. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μου παρέδωσε πληροφόρηση (που έκρινα) ότι ήγειρε κινδύνους. . . Ήμουν υποχρεωμένος να δώσω οδηγία να παρακολουθήσουμε αυτή την υπόθεση στενά».
Ο Ερντογάν και συνεργάτες του είχαν προηγουμένως απορρίψει τις διαρροές υποστηρίζοντας ότι οι συνδιαλέξεις είναι «μονταρισμένες». «Ας συγκεντρώσουν τηλεφωνικές συνομιλίες, ας τις μεταγλωττίσουν, ας τις μοντάρουν και ας τις δημοσιεύσουν. Ο λαός μου δεν δίνει καμία σημασία σε αυτές τις υποκλοπές», υποστήριξε.