Σε υποχρεωτικό τεστ για κορονοϊό θα υποβάλλονται όσοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη Γερμανία από «περιοχές κινδύνου», όπως δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας (27/07) ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν.

Είχε προηγηθεί συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ομόσπονδων κρατιδίων.

Εθελοντικά δωρεάν τεστ γίνονται ήδη στα αεροδρόμια Μονάχου και Νυρεμβέργης

Την επιβολή υποχρεωτικής εξέτασης για κορονοϊό σε όσους επιστρέφουν στην Γερμανία από «περιοχές κινδύνου» είχε ζητήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, ενώ μετά τον εντοπισμό εστίας κρουσμάτων σε φάρμα της νοτιοανατολικής Βαυαρίας, ανακοίνωσε υψηλότερα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους κανόνες περιορισμού της πανδημίας.

Με το βλέμμα στους τουρίστες, οι οποίοι θα επιστρέψουν από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, ακόμη και εντός Ευρώπης, ο κ. Σέντερ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον κίνδυνο κάποιοι ταξιδιώτες «να φέρουν μαζί τους» και τον ιό.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, όποιος προσγειώνεται στα αεροδρόμια Μονάχου και Νυρεμβέργης, μπορεί εθελοντικά να υποβληθεί σε τεστ δωρεάν. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η βαυαρική κυβέρνηση και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1.500 άτομα έχουν κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας.

Η τοπική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Σέντερ, προσανατολίζεται να εγκαταστήσει σταθμούς εθελοντικών τεστ τόσο στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς του Μονάχου και της Νυρεμβέργης, όσο και σε συνοριακά περάσματα από την Αυστρία. Τάχθηκε, ωστόσο, μετ’ επιτάσεως υπέρ της επιβολής υποχρεωτικής εξέτασης για όλους όσοι επιστρέφουν από «περιοχές κινδύνου» και ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προωθήσει τη σχετική νομοθεσία.