Ο αρχηγός του κόμματος VMRO-DPMNE και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας στο προεκλογικό συνέδριο του VMRO-DPMNE το οποίο θα εκλέξει τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές, ανέφερε σήμερα πως το κόμμα του υποστηρίζει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου.
Ο κ.Γκρούεφσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του κυβερνητικού εταίρου του, αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι και ζήτησε από το εκλογικό σώμα της χώρας να υποστηρίξει μαζικά το VMRO-DPMNE στις προδιαγραφόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για να μην περάσουν οι «εκβιασμοί» του DUI.
Το DUI του Αλί Αχμέτι είχε προτείνει προς το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι να αναδείξουν από κοινού υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης, ως ένα «συμβολικό βήμα βελτίωσης του πολιτικού επιπέδου της χώρας».
Η πρόταση αυτή του DUI απορρίφθηκε από το VMRO-DPMNE το οποίο θα αναδείξει σήμερα τον υποψήφιο του στις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να είναι ο νυν πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ενώ το DUI δεν θα έχει δικό του υποψήφιο και θα μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές.
Επίσης, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του κ.Αχμέτι κατέθεσε σήμερα στη Βουλή πρόταση για την διάλυση του Σώματος και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Η πρόταση αυτή του DUI αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί από την Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η πρόταση του Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές είναι προσχηματική και κρύβει άλλους σκοπούς. Το DUI θέλει να αποτύχουν οι προεδρικές εκλογές και ο πρόεδρος της χώρας να εκλέγεται από τη Βουλή. Μετά, αν εμείς, του VMRO-DPMNE, δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, θα ζητήσουν να αλλάξει το Σύνταγμα και θα απαιτήσουν είτε ο πρόεδρος της χώρας, είτε ο πρωθυπουργός, είτε ο πρόεδρος της Βουλής να προέρχεται από τις τάξεις του DUI» , σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι παραδοσιακά, το ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για τις προεδρικές εκλογές είναι περιορισμένο. Αν δεν αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην πετύχει ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών λόγω χαμηλού ποσοστού συμμετοχής και να εισέλθει η χώρα σε μία σοβαρή πολιτική κρίση. Για το λόγο αυτό, το εθνικό συμφέρον της χώρας μάς επιτάσσει να αποδεχτούμε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών» ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι.
Η στάση των αλβανικών κομμάτων σχετικά με την εκλογή προέδρου της ΠΓΔΜ θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας, μεταξύ άλλων και για την εξασφάλιση του απαραίτητου ποσοστού συμμετοχής.
Σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, για την εγκυρότητα της εκλογής του προέδρου της χώρας, απαιτείται ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους στον δεύτερο γύρο.
Από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, θα έχει μόνο το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.
«Πέρα από αυτούς τους ελιγμούς του κυβερνητικού μας εταίρου, του DUI, φαίνεται ότι υπάρχει και μια άλλη σύγχυση για την οποία μάλιστα ορισμένοι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας μιλούν ανοιχτά: ότι οι αν γίνουν τώρα πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τα επόμενα τρία χρόνια δεν προβλέπονται άλλες εκλογές στην Μακεδονία, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση του VMRO – DPMNE θα μπορούσε να αποδεχτεί τις ακραίες θέσεις της εθνικιστικής κυβέρνησης στην Ελλάδα , οι οποίες στοχεύουν στο να γκρεμίσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα .
Το VMRO – DPMNE περισσότερο από όλους θέλει λύση για το όνομα, το οποίο δημιούργησε ο νότιος γείτονά μας και όπως και στο παρελθόν , θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του. Αυτό το θέλουμε και για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και επειδή δεν θέλουμε να έχουμε κακές σχέσεις ούτε με την Ελλάδα ούτε με οποιονδήποτε άλλο γείτονα. Θέλουμε φιλικές σχέσεις με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι και πρόσθεσε:
«Ωστόσο, εάν η Ελλάδα παραμείνει στις ακραίες θέσεις της, κάθε χρόνο να κάνουμε πρόωρες εκλογές δεν θα βοηθούσαν σε τίποτε , ούτε θα εμφυσούσαν ελπίδες για μια λύση του ζητήματος της ονομασίας . Όμως εάν από εκεί (σ.σ. από την Ελλάδα) προκύψει πραγματική βούληση για επίλυση, που να περιέχει μία βιώσιμη και αξιοπρεπή λύση, τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα».