Οι συριακές αρχές συμφώνησαν με το νέο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση όλων των χημικών όπλων από το συριακό έδαφος μέχρι τα τέλη Απριλίου, αφού η Δαμασκός δεν μπόρεσε να τηρήσει την προηγούμενη συμφωνία που προέβλεπε τη μεταφορά του οπλοστασίου της εκτός Συρίας μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.
Με βάση τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όφειλε να παραδώσει μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου περισσότερους από 1.300 τόνους επικίνδυνων χημικών ουσιών για να καταστραφούν στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής όμως έχουν παραδοθεί μόνο τρία φορτία ή το 10% των συνολικών αποθεμάτων που έχουν δηλωθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) που επιβλέπει τη διαδικασία αυτή σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για την καθυστέρηση, η Συρία υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο 100 ημερών για την απομάκρυνση των υπόλοιπων χημικών όπλων μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Ωστόσο ο ΟΑΧΟ διαφώνησε, λέγοντας ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία παρά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει να μεταφερθεί ο μεγαλύτερος όγκος των χημικών όπλων στο συριακό λιμάνι της Λαττάκειας μέχρι τις 13 Απριλίου. Από εκεί θα φορτωθούν σε πλοία και θα καταστραφούν. Τα φορτία από δύο τοποθεσίες όπου υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας θα μεταφερθούν στη Λαττάκεια μέχρι τις 27 Απριλίου.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναχωρήσουν από το λιμάνι αυτό άλλα δύο πλοία φορτωμένα με επικίνδυνες χημικές ουσίες, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. «Η διαδικασία προχωράει, δεν έχει εκτροχιαστεί πλήρως», σημείωσε ένας Δυτικός διπλωμάτης τονίζοντας ότι «οι Ρώσοι συνεχίζουν να πιέζουν το καθεστώς» του Άσαντ προς την κατεύθυνση αυτή.