Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 3% των ψήφων που προβλέπεται από τον γερμανικό εκλογικό νόμο για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την εκπροσώπηση μικρών πολιτικών κομμάτων της Γερμανίας στο νομοθετικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Η γερμανική κυβέρνηση μετέθεσε από το 5% στο 3% το όριο της εκπροσώπησης, ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα αντισυνταγματική την ίδια την ύπαρξη του ορίου και αποφάσισε την πλήρη κατάργησή του με το σκεπτικό ότι παραβιάζει το δικαίωμα των κομμάτων στην ισότητα των ευκαιριών, εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ομάδα μικρών κομμάτων προσέφυγε στο Δικαστήριο της Καρλσρούης θεωρώντας ότι το εκλογικό όριο του 3% είναι άδικο και αποθαρρύνει εν δυνάμει υποστηρικτές τους. Οι δικαστές συμφώνησαν, με το επιχείρημα ότι κάθε ψηφοφόρος πρέπει να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο καθορισμό της σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ευρωσκεπτικιστικά και μικρά κόμματα, ανάμεσά τους και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι πιθανόν να εξασφαλίσουν καλές επιδόσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις ευρωεκλογές, εις βάρος των μεγάλων πολιτικών σχηματισμών.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η AfD εξασφαλίζει 4%-5% των ψήφων, ωστόσο άλλα μικρά γερμανικά κόμματα θα επωφεληθούν εν δυνάμει από την κατάργηση του ορίου, όπως το Κόμμα των Πειρατών, το Οικολογικό Δημοκρατικό Κόμμα και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι.
Η Γερμανία εκλέγει 96 ευρωβουλευτές. Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούσαν επί σειρά ετών το επιχείρημα ότι το εκλογικό όριο είναι αναγκαίο για την αποφυγή του κατακερματισμού των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο, ανάλογου με εκείνον τον μοιραίο κατακερματισμό που οδήγησε στην πτώση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και άνοιξε τον δρόμο στην άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην εξουσία.
Τα εκλογικά συστήματα για τις ευρωεκλογές που εφαρμόζονται στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ποικίλλουν. Στις περισσότερες χώρες δεν προβλέπεται εκλογικό όριο (Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία). Σε οκτώ χώρες εφαρμόζεται το όριο του 5%, ανάμεσά τους η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία και η Ρουμανία.