Πυρετώδεις είναι, όπως φαίνεται, οι προετοιμασίες των τουρκικών αρχών για την πρώτη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί μετά την μετατροπή του στάτους της από μουσείο, που έχει προξενήσει πλήθος αντιδράσεων παγκοσμίως.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Αnadolou η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή της χώρας (Diyanet) αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στο εσωτερικό του ναού κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ήδη η Ανώτατη Θρησκευτική Επιτροπή εξέδωσε οδηγίες για το τι θα γίνει με τις αγιογραφίες και πως θα είναι προσβάσιμο το τζαμί σε ώρες εκτός προσευχής. Συγκεκριμένα ζητεί οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Αναφέρει ακόμα ότι «Δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός προσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγία Σοφία».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Τουρκίας Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε πως από τις 24 Ιουλίου, οπότε θα γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή, η Αγία Σοφία θα είναι ένα κανονικό τζαμί όπου θα προσεύχονται οι πιστοί 5 φορές την ημέρα όπως συμβαίνει σε όλα τα τζαμιά.