Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς εξέδωσε μία ανακοίνωση με την οποία κηρύσσει «εκεχειρία» και αναγγέλλει την επανέναρξη συνομιλιών με την αντιπολίτευση, μία ημέρα μετά τα επεισόδια βίας χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν το Κίεβο κι είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 26 ανθρώπων.

Έπειτα από μία συνάντηση με τους τρεις αρχηγούς της αντιπολίτευσης, «οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν την εκεχειρία και την επανέναρξη συνομιλιών προκειμένου να μπει ένα τέλος στο λουτρό αίματος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην χώρα» ανέφερε η προεδρία στην ανακοίνωσή της αυτή.

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε την παραμονή της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας στη χώρα, ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των Εωρωπαίων ΥΠΕΞ- φαίνεται να σημαίνει ότι τα ΜΑΤ δεν θα κινηθούν απόψε εναντίον του καταυλισμού των διαδηλωτών στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιάτσενιουκ, ανέβασε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του το κόμματός του Batkivshchyna (Πατρίδα), στην οποία αναφέρει ότι «Η κατάληψη της Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας), την οποία είχαν προγραμματίσει για απόψε οι αρχές, σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί.

Αποφασίσαμε ανακωχή καθώς το κυριότερο θέμα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής                                                                                                                                                                                                                                                                                        
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, είχαν προηγηθεί αυστηρές προειδοποιήσεις για κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, σε περίπτωση που η ηγεσία χρησιμοποιήσει αστυνομική βία εναντίον των διαδηλωτών και πιεστικές εκκλήσεις για επανάληψη του διαλόγου με την αντιπολίτευση.