Η Kim Young Soon έζησε για χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Βόρειας Κορέας, πριν απελευθερωθεί και καταφέρει να ξεφύγει το 2005 από αυτή που ονομάζει, «χώρα των Γκουλάγκ».
Πρόκειται για μία από τις λίγες γυναίκες που κατάφεραν να επιβιώσουν σε ένα από τα Γκουλάγκ της Βόρειας Κορέας και να αποδράσει από το κομμουνιστικό καθεστώς, ώστε να διηγηθεί την ιστορία της στον κόσμο.
Κόρη μιας πλούσιας οικογένειας, η Kim, ήταν συμμαθήτρια και πολύ καλή φίλη της Song Hye Rim, της πιο γνωστής ηθοποιού στη χώρα, που αργότερα έγινε ερωμένη του Kim Jong-il, που απεβίωσε τον περασμένο Δεκέμβριο και μητέρα του πρωτότοκου γιου του, Kim Jong Nam, που τώρα είναι αποκηρυγμένος από το καθεστώς.
Το 1970 η Kim φυλακίστηκε χωρίς κάποια αιτία στο Γκουλάγκ του Yodok, μαζί με πέντε μέλη της οικογένειάς της.
Το 1989 και μετά την απελευθέρωσή της, κατάλαβε το γιατί της φυλακίσεως, όπως διηγείται, «ένα στέλεχος της κυβέρνησης της Πιονγκ Γιανγκ ήρθε στο σπίτι μας και μου είπε: Η Song Hye Rim δεν υπήρξε ποτέ ερωμένη του Kim Jong-il και ποτέ της δεν απέκτησε ένα γιο με εκείνον, οπότε σταμάτα να διηγείσαι αυτά τα παραμύθια. Το μοναδικό μου “έγκλημα” ήταν η φιλία μου με την Song».
Όπως διηγήθηκε η ίδια σε μια διάλεξή της στο «Harvard University’s Kennedy School of Government», εργαζόταν από τις 4 τα ξημερώματα και μέχρι αργά το βράδυ, ενώ είδε σχεδόν όλα τα μέλη της οικογένειάς της να πεθαίνουν μέσα στο στρατόπεδο.
Η χειρότερή της ανάμνηση, όπως λέει, είναι η πείνα, μια πείνα που κυρίευε όλους τους φυλακισμένους. «Προσπαθούσαμε να πιάσουμε και να τραφούμε, με οτιδήποτε κινούνταν εκεί μέσα, ακόμα και γάτες και ποντίκια».
Η Kim αποφυλακίστηκε ύστερα από 9 χρόνια, μαζί με τον γιο και την κόρη της. Ο γιος της εκτελέστηκε δημόσια, όταν λίγο καιρό μετά, προσπάθησε να δραπετεύσει από τη χώρα αλλά συνελήφθη από τους στρατιώτες του καθεστώτος.
Αυτό που αισθάνεται η ίδια σαν υποχρέωσή της πλέον προς ολόκληρο τον κόσμο, είναι να διαδώσει την αλήθεια για την πραγματικότητα που ζουν οι κάτοικοι της Βορείου Κορέας…
Στη χώρα, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, συνεχίζουν να ζουν φυλακισμένοι στα Γκουλάγκ περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, όσοι ήταν και οι έγκλειστοι στα Γκουλάγκ της Σοβιετικής Ένωσης επί Στάλιν, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι πολιτικοί κρατούμενοι, αν και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σήμερα είναι λιγότερες οι πιθανότητες να φυλακιστεί κάποιος για πολιτικούς λόγους από ότι ήταν πριν από 20 χρόνια.
Δείτε το βίντεο της Amnesty International για τις συνθήκες στις φυλακές της Βορείου Κορέας…