Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να στείλει επιπλέον 400 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανεβάζοντας τον αριθμό των στρατευμάτων της στη χώρα αυτή σε 2.000 άνδρες, ενώ παράλληλα κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιταχύνουν την ανάπτυξη της δύναμής τους στη χώρα καθώς σημειώνονται καθημερινά δολοφονικές επιθέσεις.

Η απόφαση ελήφθη από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια του Συμβουλίου Άμυνας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μέγαρο των Ηλυσίων.

«Το Συμβούλιο έλαβε υπόψη του την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για μια κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, καθώς και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευθεί σε μια στρατιωτική αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.

Ο Ολάντ «αποφάσισε να αυξήσει προσωρινά σε 2.000 τους γάλλους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Παράλληλα ο γάλλος πρόεδρος κάλεσε «την ΕΕ να επιταχύνει την ανάπτυξη της αποστολής της Eufor», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Η Eufor-RCA, το αρχηγείο της οποίας θα είναι στη Λάρισα, θα επικεντρωθεί στο Μπανγκί και θα έχει αποστολή να διασφαλίσει την περιοχή του αεροδρομίου Μπόκο, στο οποίο υπάρχει ένας καταυλισμός στον οποίο ζουν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, περισσότερες από το αναμενόμενο ευρωπαϊκές χώρες ενδέχεται να στείλουν στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στο πλαίσιο της στρατιωτικής αποστολής τη ΕΕ.

Συνολικά στην αποστολή «ενδέχεται να πάρουν μέρος σχεδόν 900 στρατιώτες», δηλαδή 500 περισσότεροι από όσους είχαν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, όπως αναφέρει ο ιστότοπος Bruxelles 2, που ειδικεύεται σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας.