Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη διαμαρτυρία της σήμερα για τη βία που άσκησε η ισπανική αστυνομία εναντίον μεταναστών στα σύνορα της χώρας με τους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια και ζήτησε «εξηγήσεις» από τη Μαδρίτη.

Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν το νέο δράμα που σημειώθηκε κοντά στη Θέουτα την 6η Φεβρουαρίου, όταν τουλάχιστον 12 επίδοξοι μετανάστες πνίγηκαν. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε σάλο και στην Ισπανία, κυρίως εξαιτίας της στάσης του σώματος της στρατοχωροφυλακής (Guardia Civil), ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για το γεγονός ότι η αστυνομία στα ισπανικά σύνορα έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει ομάδες μεταναστών στη Θέουτα και αναμένω εξηγήσεις από τις αρχές», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρεμ σε μήνυμά της στον λογαριασμό της στο Twitter.

Εξάλλου μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Μαρόκο ανακοίνωσαν ότι έστειλαν επιστολή στον ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ σχετικά «με τη βία και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων» των μεταναστών.

«Συμμετέχουμε στις διαμαρτυρίες της κοινωνίας των πολιτών της Ισπανίας εναντίον των πρακτικών της χωροφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων με τη Θεούτα και τη Μελίγια», αναφέρουν οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στο Μαρόκο σε επιστολή τους με χθεσινή ημερομηνία.

Οι ΜΚΟ, επικαλούμενες πολλές μαρτυρίες που έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγορούν τις ισπανικές αρχές ότι παρέδωσαν στις δυνάμεις ασφαλείας του Μαρόκου μετανάστες οι οποίοι κατάφεραν να φτάσουν στους δύο θύλακες, τα μόνα χερσαία σύνορα μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

«Πολλοί εξ αυτών φέρουν τραυματισμούς τους οποίους αποδίδουν ξεκάθαρα στη βία που τους ασκήθηκε από τη χωροφυλακή», επισημαίνουν.

Αναφερόμενες στο πρόσφατο δράμα που εκτυλίχθηκε στη Θεούτα, οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι περιέθαλψαν «πολλές δεκάδες ανθρώπους που ήταν μέρος μιας ομάδας» μεταναστών, 200 με 400, που προσπάθησε να εισέλθει παράνομα στον θύλακα.

«Όσοι πέρασαν μέσω θάλασσας κατήγγειλαν ότι οι ισπανικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα εναντίον των πλοιαρίων τους αλλά και των ιδίων —κάτι που η Μαδρίτη διαψεύδει—, ακόμη και την ώρα που καλούσαν σε βοήθεια», ισχυρίζονται οι ΜΚΟ.

Εξάλλου στην επιστολή τους οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η βία εναντίον των μεταναστών συνεχίστηκε και από τις μαροκινές αρχές, παρά την ισχύ του νέου νόμου για το μεταναστευτικό που προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή άδειας παραμονής στους 30.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά που βρίσκονται στο Μαρόκο.

Οι συλλήψεις μεταναστών έχουν σταματήσει στη χώρα, εκτός από τον βορρά, όπου αντίθετα έχουν «εντατικοποιηθεί», επισημαίνουν, σημειώνοντας ότι οι μετανάστες στη συνέχεια «μεταφέρονται με λεωφορεία (. . .) προς το εσωτερικό της χώρας».

Μεταξύ αυτών των «εκατοντάδων ανθρώπων», «μεγάλος αριθμός παρουσιάζει κατάγματα και άλλα τραύματα», υπογραμμίζουν.

Σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καλεί τόσο το Ραμπάτ όσο και τη Μαδρίτη να σταματήσουν τη βία εναντίον των μεταναστών, αν και επισημαίνει ότι έχουν σημειωθεί βελτιώσεις «στη μαροκινή πλευρά».

Η έκθεση αυτή «δεν είναι δίκαιη όσον αφορά τη νέα πολιτική μετανάστευσης» του βασιλείου και «δεν είναι αντικειμενική», καθώς «επικεντρώνεται κυρίως στις ευθύνες του Μαρόκου», σχολίασε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο Μουστάφα Χάλφι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 10.000 αιτήσεις για άδειες παραμονής έχουν ήδη κατατεθεί στις αρχές, ενώ η διαδικασία θα διαρκέσει όλο το 2014. Ήδη σήμερα οι πρώτοι μετανάστες έλαβαν άδειες παραμονής στη διάρκεια μιας επίσημης τελετής στο Ραμπάτ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MAP.